ПНХЗ

„Упознајмо свој крај“ – пројекат ПНХЗ уз подршку града Ваљева

Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста – Крстовдан“ при Храму Покрова Пресвете Богородице, захваљујући подршци и одобреним материјалним средствима града Ваљева, наставила је са реализацијом свог пројекта „Упознајмо свој крај“, у којем ученици основних средњих школа у Ваљеву и околини обилазе манастире и природне лепоте завичаја.

Као и претходних пута, и сада је организован обилазак манастира Лелић, Ћелије, Јовања и Пустиња, где их је са историјатом, архитектуром и црквеном уметношћу упознао протојереј-ставрофор Милинко Јовић, духовник братства и један од аутора пројекта. Ученицима и наставницима је било посебно занимљиво казивање оца Милинка о светим моштима, односно о томе како човек постаје свет и како је свако од нас позван да живи по заповестима Божјим.  Ручак је био у Едукативном центру „Владика Милутин“ у Бебица Луци, а током обиласка ученици су имали освежење, воће и слаткише. Посетили су и брану Ровни. Током одмора у Бебица Луци, за средњошколце се организује квиз из веронауке, а основци имају спортске активности. Током месеца септембра , део пројекта у којем се упознају лепоте ваљевског краја било је стотинак ученика из основних школа „Нада Пурић“ и „Милован Глишић“ из Ваљева, као и „Здравко Јовановић“ из Поћуте.

У наредном периоду, тачније 5. октобра 2023. планирана је ликовна колонија у манастиру Пустиња у којој ће учествовати ученици из Поћуте, као и ваљевски гимназијалци. Пројекат се завршава поклоничким путовањем и обиласком Овчарско-кабларских манастира за децу и родитеље Удружења „Загрљај“.