Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Архијерејска Литургија у Покровској цркви

„Крст на који нас Господ упућује јесте страдање сваког од нас и свако може да изнесе тај Крст, јер крсно страдање јесте спасење“, Епископ Исихије

    У ХVII недељу по Духовима, 1. октобра 2023. године служена је Света Архијерејска Литургија у Храму Покрова Пресвете Богородице. Началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије уз саслужење протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског заменика Епископа Исихија, протонамесника Дарка Ђурђевића, архијерејског намесника ваљевског првог, више ваљевских свештенослужитеља, појање певнице и хора „Хаџи Рувим“, а у молитвеном присуству великог броја верника, које је Владика поучавао о истрајности и снази вере кроз ношење сопственог Крста, али и дељења Крста са другима.  Посебно се осврнуо на многострадални народ на Косову и Метохији са којим треба да будемо у молитвама, разговорима, одласцима… Закључио је да Крст има смисла у Светој Литургији и причешћу.

Недеља пре и после Крстовдана подсећа вернике на Светој Литургији о сили Крста, који је до Исусовог страдања био знак срамоте, поруге, презира, а након Његове Голготе симбол победе живота над смрћу, поносно обележје хришћана. Зато Христос, који је окусио страдање, може да каже да свако ко жели да крене за Њим, мора да понесе свој Крст, односно мора да страда, мора да претрпи често и несагледива сагрешења да би био препознат као Његов. Тумачећи ове речи, Владика Исихије истиче да да су оне чудне и тешке за схватање, али оне на најснажнији начин позивају људе да поверују у Господа. „Говорећи о Крсту, видимо да се Господ не обраћа само онима који су око Њега, него и својој Цркви“, рекао је Преосвећени, додајући да узимање Крста свог води путем преображаја. „Крст на који нас Господ упућује јесте страдање сваког од нас и свако може да изнесе тај Крст, јер крсно страдање јесте спасење“, истакао је ваљевски архијереј, упозоравајући да није свако страдање спасење, те да треба правити разлику између вољне пропасти, оличене у истрајавању у греху и хришћанског страдања. „Страдање нас води ка смирењу, а оно је неопходно да примимо реч Божју“, нагласио је Владика, који је потом пажњу посветио питању слободе, која има смисла само ако је то слобода Христа ради. Такође је позвао вернике да често читају ову параболу јер је у њој тајна спасења.

По Светој Литургији Владика је још једном поздравио сабране у Покровској цркви, благосиљајући оне који су се причестили, а онима који нису поручио да наставе да се припремају јер се и у овим благодатима огледа сила Крста. Честитао је Крстовдан, славу Православне народне хришћанске заједнице, али и подсетио на муке и недаћа кроз које непрекидно пролази наш народ на Косову и Метохији. „Морамо са њима да поделимо братску реч, да се молимо за оне који су убијени и који страдају на правди Бога, да им дамо прилог, ако имамо, да одемо – ако можемо“, закључио је Преосвећени.

M. M.