Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Крстовданска светковина у Храму Покрова Пресвете Богородице

Протојереј- ставрофор Гроздан Симић: Да би живели духовну радост, носите крст благо и смирено!

Празник Воздвиженија Часног Крста, подсетник свима нама на обавезе према Господу Богу, дародавцу вечног живота, традиционално свечано је обележен у Покровској цркви, јер управо овај велики дан као своју крсну славу прославља Православна народна хришћанска заједница, која мисионари при најстаријој ваљевској светињи. Литургијско сабрање је предводио архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Исихија протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање архијерејског намесника првог и вршиоца дужности намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, више епархијских свештенослужитеља, међу којима су били духовници братстава из других намесништава, као и појање певнице и молитвено учешће чланова ПНХЗ, сатрудника и поштовалаца братства познатог и признатог по богатој мисионарској активности на различитим пољима.

У празничној проповеди, некадашњи духовник ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“, умировљени парох ваљевски протојереј- ставрофор Гроздан Симић указао да је Бог човека створио за живот вечни, чега човек често није свестан, јер је оптерећен свакодневним, неисповеђеним гресима. Да би се исконски помолио Господу, мора најпре да исповеди своја сагрешења и чистог срца и душе стане на молитву, јер причешће без исповести и покајања не доноси радост живота.

Господ Христос је пострадао носећи Свети Крст и победио овај свет кроз светло Васкрсење. Да би живели ту духовну радост коју је Бог оставио човечанству за сва времена, морате крст свога живота носити благо и смирено, без икаквог роптања, икакве тужбе своје према Богу. За све је човек крив. Оптеретио је себе својим гресима, а тако нема радости живота. Имајте у виду да време свог живота проведете у миру и тиховању, кроз молитву искрену, исповеђену од свих грехова- поучио је прота Гроздан Симић.

Говорећи о данашњем празнику, проповедник је нагласио да он обавезује све нас да се поклонимо Часном Крсту Господњем, извинимо се за сва сагрешења која смо учинили у животу. Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ једно је од дела Светог Владике Николаја, који је знао да само проповед јеванђеља може спасити српски народ.

Хвала Богу, ПНХЗ и данас постоји у Ваљеву. И даље светли својим образом и проповеда јеванђеље Христово за спас српског народа. Свети Владика Николај је знао да предвиди време и шта ће се све дешавати. Према томе, он је организовао хришћанску заједницу која није у Србији развијена у свим местима, али у граду Ваљеву је жива и чини све од себе да проповеда јеванђеље за спас српског народа- закључио је отац Гроздан Симић, благосиљајући сабране на Литургији и чланове братства да још много година у радости славе овај велики дан.

Са свечарима, предвођеним духовником протојерејем – ставрофором Милинком Јовићем, служашчи су преломили славски колач, а честитке и благослове на крају богослужења упутио им је протонамесник Филип Јаковљевић.

Свечаност је заокружена трпезом љубави у парохијском дому Покровске цркве, коју је братство припремило за госте, међу којима су били и потребити о којима се током целе године старају са пажњом и љубављу, уз подршку добротвора из разних крајева.

Ј. Ј.