Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Владичанска Литургија и свечана академија у част храмовне славе болничке цркве

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Дар исцељења је пројава Царства Божјег

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање на празник Светих лекара Козме и Дамјана у храму који носи њихово име у кругу болнице, уз саслуживање архијерејског намесника првог и вршиоца дужности намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослижитеља, као и појање певнице предвођене протонамесником Бранком Чолићем. У оквиру прославе заштитника лекарске професије приређена је и свечана академија у Едукативном центру и свечана коктел трпеза.

Прослава небеских заштитника оних који се брину о здрављу људи прилика је да се  укаже на дар исцељења, којег је Господ дао Својим ученицима- да полажу руке на болесне и да они потом оздрављају. У мноштву дарова Духа Светог, са којима сви живимо до Другог Христовог доласка, тај дар као зрно бисера је можда за све нас најважнији, део је празничне проповеди протонамесника Дарка Ђурђевића.

  • Исцељење од болести, патње и туге, све оно што добијамо молитвом Духу Светом и посредништвом наших светитеља на небу јесте припрема и најава Царства Божјег. И то нам говори данашње јеванђеље:“И ходећи проповедајте, и казујте да се приближило Царство небеско“ (Мт 10, 7- 8), јер у њему нема болести, нема туге, него вечна радост у заједници са Богом. Зато је дар исцељења, лечења људи на земљи, на неки начин пројава тог Царства. Нико ни у једној професији овде на земљи није тако блиско повезан са недостацима наше природе као лекари и сви који лече људе-  упутио је отац Дарко Ђурђевић хвалу здравственим радницима, чије је прегалаштво сваком човеку видљиво када се сусретне са болешћу својом или свог ближњег.
  • У болести се открива наша пала природа. Открива се тако јасно, болно, чак и сурово. Данашњи празник Светих лекара Козме и Дамјана говори да је Господ дао лек и за ту болест. Лек, који надилази све друге лекове- лек бесмртности, а то је Свето причешће. То је лек којим лечимо не само своје тело и душу, већ целокупну нашу природу и обнављамо је и постављамо тамо где она заслужује да буде. Зато, сваки лекар и онај који помаже људима (свештеник, психотерапеут) потребно је да све људе упућује у цркву, на Свету Литургију. Да их упућујемо на Свету Литургију, једини лек који доноси спасење и избављење- истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић. Пример те праксе јесу Свети Козма и Дамјан, који су спојили своје лекарске вештине и своје дарове и благодат добијене од Бога.
  •  Веома је узвишено када је човек који се бави људским телом уједно и хришћанин и у свом позиву успева да споји лечење душе и тела, тиме показујући да смо ми људи целовите личности и да нам је потребно спасење и избављење, а оно је једино и на прави начин пројављено у Цркви. То можемо да чинимо хришћанском љубављу којом су се служили Свети Козма и Дамјан и многи посленици на Њиви Господњој. Једино ако имамо љубави према другима и љубав према Богу, моћи ћемо тај дар да поделимо и колико је у нашој мери да се сви упутимо ка Цркви, ка Господу, Који нас на вратима уласка у храм чека и призива да, лечећи своје тело, излечимо себе у целини, јер једино је код Њега лек бесмртности- закључио је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Након Свете Литургије, Владика Исихије преломио је славски колач са овогодишњим домаћинима славе, представницима служби радиологије, трансфузилогије, патологије, микробиологије и лабораторије. Колач су за наредну годину преузеле службе хитне помоћи и ургентног центра.

Као и ранијих година, прослављање Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана употпуњено је свечаном академијом у Едукативном центру Здравственог центра Ваљево. Честитајући славу, Владика Исихије је похвалио рад запослених у болници и Дому здравља, који човекољубиво обављају свој посао и помажу свима. Слава Светих Врача је пригодна у овој установи, јер они су узор свима. Осим што су били стручњаци, имали су дар молитве и љубави према ближњем, а то је оно највредније, рекао је ваљевски архипастир, благосиљајући лекаре и медицинско особље, али и све људе који се лече у овој установи да благослов Божји увек буде на њима. Ваљевска боленица је одувек била синоним за хуманост, пожртвовање и несебичност, што се нарочито видело у време Великог рата, када је цео град био претворен у болницу, навео је у свом обраћању директор Здравственог центра др Владимир Пантелић. Од следеће године, установу очекује комплетна реконструкија, највећа до сада, и Ваљево ће добити најмодернију здравствену установу у земљи, поделио је радост др Пантелић, благодарећи Министарству здравља и свим људима добре воље на подршци у реализацији овог пројекта. Свештенослужитељ при болничком храму јереј Драган Станојевић представио је нови, јубиларни 10. по реду број часописа „Бесребреник“, својеврстан мост између медицинске струке и духовности, а који за тему има исцељење и садржи обиље стручних ауторских текстова. У програму академије наступиле су и ученице Медицинске школе „Др Миша Пантић“.

Поред запослених у Здравственом центру, прослави Светих Врача, присуствовали су и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима, директори јавних установа и бројни гости.

Ј. Ј.