Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља 23. по Духовима у Покровској цркви

Син Божји наше дарове претвара у вечне вредности

Посредништвом Сина Божјег сви можемо бити исцељени, спасени и постати синови Божји, казао је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први и вршилац дужности другог намесника ваљевског у проповеди на Светој Литургији, којом је началствовао на празник Светог краља Милутина у Храму Покрова Пресвете Богородице. Саслуживало је свештенство најстарије градске светиње, а Литургију је појањем украсио Црквени хор „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Као што је Бог реалност, тако је реалност и постојање злих духова. О томе  говори данашње јеванђеље (Лк 8, 26- 39), навео је у литургијској проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић. Из њиховог међусобног сусрета победу односи Господ Христос, Син Божји, који је дошао у свет да човека ослободи демонског ропства. Пример Гадаринца о чијем усуду пишу аутори синоптичких јеванђеља (Матеј, Марко и Лука) показује како Господ раздваја човека и демона, човека и оно лоше у њему јер, истакао је проповедник, Господ најбоље зна вредност сваког човека и боравак на земљи користи да нам је покаже. Протеривање злих духова у свиње, о коме говори данашње јеванђеље, многим људима је нејасно. Али, оно говори о победи човека и пропасти свиња, подсетио је отац Дарко Ђурђевић на расуђивање Светог Владике Николаја о причи коју су многи теолози сматрали највећим изазовом за тумачење.

У хијерархији вредности, коју је Бог донео на земљу, на првом и најважнијем месту се налази човек. Господ исцељује Гадаринца, али исто тако исцељује сваког од нас ко Му притиче за помоћ. Тако би и ми требало да се односима према својим ближњима, било да су запоседнути злим духовима, да имају неки недостатак, неки грех или ману. Да раздвојимо човека од његовог греха! Свети оци нас уче да мрзимо грех, а волимо човека. Када то успемо- да у другоме препознамо оно што није добро, не одбацујемо лик Божји у њему и њега као нашег брата и човека који је створен да живи са нама у вечности- део је сјајне и драгоцених поука пуне проповеди архијерејског намесника првог ваљевског.

Називање Христа „Сином Божјим“ од демона, чини да се на тренутак постидимо, јер Га демони препознају, а многи који су крштени не живе у складу са тим, једна је у низу опомена Светог Владике Николаја. У данашњем времену многи људи прихватају јеванђеље, сматрајући Христа великим учитељем и проповедником, мудрацем Који даје савете за живот, али не и као Сина Божјег, што је велики грех, указао је надовезавши се на Лелићког Златоуста отац Дарко Ђурђевић.

Само ако је Христос Син Божји, онда Његово учење нама доноси спасење, односно Он нам доноси спасење Својим учењем. Узалуд нам свака прича о љубави, лепоти, доброти и свему што нас је Христос учио, ако све те вредности нисмо у стању, а сигурно нисмо у стању, да претворимо у вечност. Син Божји јесте тај, који све наше дарове претвара у вечне вредности- поручио је протонамесник Дарко Ђурђевић сабранима у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Ј. Ј.