Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Причешће верника на болничком лечењу на претпразништво Ваведења

У Недељу 26. по Духовима јереј Драган Станојевић, свештенослужитељ при Храму Светих лекара Козме и Дамјана у кругу Здравственог центра Ваљево, служио је Свету Литургију, уз саслуживање ђакона Душка Перића, а потом причестио вернике који се налазе на болничком лечењу.

Данашње јеванђеље о безумном богаташу (Лк 12, 16- 21) тематски се надовезује на прошлонедељну причу о милостивом Самарјанину (Лк 10, 25- 37) будући да указује на последице живљења у потрошачком друштву. Пренаглашена брига о стицању материјалних добара, присутна код богаташа о коме Господ Христос говори, није и не може бити добра зато што у човеку подстиче на стицање изнова. У томе нема никаквог задовољства, јер нема благодарења Богу на томе и обраћања пажње на другог човека. Свако од нас требало би да се запита да ли довољно благодари Богу, поучио је отац Драган Станојевић.

Да ли смо заблагодарили Богу што смо данас устали живи и здрави, што имамо ваздух да дишемо, што имамо породицу и пријатеље око себе? То треба да буде наша прва благодарност, а онда и за све друго што нам Господ даје. Безумни богаташ говори души својој:“Једи, пиј и весели се…“ Слободно можемо рећи да је ово формула потрошачког друштва. Али, ни то није проблем, већ је проблем што он телесна задовољства придаје души и сматра да је душа та која треба да ужива у томе. Није био благодаран и саосећајан као милостиви Самарјанин- рекао је духовник Здравственог центра Ваљево.

Господ упозорава богаташа да ће демони доћи да траже његову душу зато што је само њима угађао и фокус свог живота држао на богатству, не марећи за другог човека и не благодарећи Богу за добијено, објаснио је отац Драган Станојевић, истакавши да је важно да размишљамо о томе шта смо припремили за вечни живот.

Да ли носимо нешто у гроб, када пођемо? Ништа не носимо, браћо и сестре, до добрих дела која смо чинили у животу. Дакле, дела добра и добро мишљење о другим људима. Само оно што је добро говори о нама, јер душа не би смела да се задовољава оним чиме се тело задовољава. Душа се храни оним што је од Бога, јер је створена као бестелесна. У односу са Богом, она остаје бесмртна и пуна- закључио је свештеник Драган Станојевић своју проповед надахнуту данас врло актуелном јеванђељском причом, која нас опомиње да своје дарове умножавамо само ако делимо оно што је из њих проистекло, као и да је смисао нашег живота да сви постанемо једно у Господу.

Како је прва недеља Божићног поста, отац Драган Станојевић, заједно са оцем Душком Перићем, причестио је више верника који се налазе на болничком лечењу. Наредног дана, на празник Ваведења Пресвете Богородице, они који нису примили Свету тајну причешћа биће у прилици да јој приступе.

Ј. Ј.