Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља Страшног суда у Покровској цркви

Јереј Бранко Јовановић: У сваком човеку треба да гледамо Христа

У Светом јеванђељу по Матеју (25, 31- 46) открива се тајна људског бића, великог и важног, те због њега као таквог Господ Христос долази у овај свет и постаје човек, страда и васкрсава, те тиме дарује све што нам је потребно и за овај и за онај свет. Али, од сваког појединачно зависи да ли ће се у овом животу угледати на Христа и пројавити слику Христову коју у себи носи, истакао је јереј Бранко Јовановић у литургијској проповеди у Храму Покрова Пресвете Богородице у Недељи Страшног суда.

Данас наша Црква слави Други долазак Господа Христа, дан Страшног суда. Дан у коме ће сви стати пред лице Божје. Праведници ће, захваљујући добрим делима учињеним сиромашнима, болеснима и убогима, отићи у Царство Божје.

Само гледајући у другом човеку Христа можемо оправдати своје постојање и своје стварање по слици Божјој. Спаситељ се изједначава са сиромашнима, немоћнима и гладнима да би ми управо у њима видели Христа Господа. Сваки човек је наш ближњи, наш брат у Христу Господу и у сваком од њих треба да видимо душу, јер душа је слика Божја у човеку. Због тога ћемо у дану Страшног суда дати одговор шта смо у овом свету радили са својом душом- рекао је отац Бранко Јовановић.

Светом Литургијом у најстаријем ваљевском храму је началствовао протојереј- ставрофор Драгиша Петровић, уз саслуживање братства храма, те појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић. Богослужењу је присуствовао велики број верника, од који су се многи и причестили.

Ј. Ј.