Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Празник Сретења Господњег у Покровској цркви

Ђакон Илија Јокић: Сретење је сретање свих нас са Господом и ближњима

Из речи „сретење“ проистекла је реч „срећа“, а нама је да одлучимо да ли ћемо се са срећом срести попут детета које добије нову играчку и брзо је одбаци или, пак, ћемо срећу, ону безвременску, остварити тако што ћемо се сјединити са Господом Христом и припремити за Царство небеско, једна је од поука које је у сретењској проповоди упутио ђакон Илија Јокић на Светој Литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Један од највећих празника посвећених Господу Христу и  Пресветој Богородици- Сретење Господње, спомен на догађај сусрета Светог Симеона Богопримца са малим Христом, чиме је испуњена благовест анђела Господњег дата светом старцу да ће земаљски век окончати тек пошто на своје руке прими Сина Божјег, рођеног од Пресвете Дјеве Марије, молитвено је прослављен у Покровском храму. Литургијским сабрањем је началствовао умировљени парох ваљевски протојереј- ставрофор Љубисав Аџић, уз саслуживање старешине јереја Величка Илића и братства најстаријег градског храма, као и појање певнице.

Радост сусретања са Богомладенцем Христом, коју прослављамо у данашњем дану посвећена је Светом Симеону, али и свима нама данас.

То је сретање свих нас са Самим Христом, са Самим Богом. То је још један од празника којим се показује да је божанска природа сишла на земљу, да је Бог постао човек. Како стоји у Светом јеванђељу, да би се испунио закон јеврејски, родитељи су малог Христа донели у храм и на тај начин показали свима нама да је Бог сишао у људско тело да нас спасе. Кроз овај празник треба да се сретнемо са Њим и једни са другима. Да се сретнемо у љубави према ближњима, коју ћемо показати и посведочити- поручио је ђакон Илија Јокић, честитајући празник Сретења Господњег учесницима литургијског сабрања.

На Светој Литургији више верника, углавном најмлађих, примило је Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.

Беседа на Сретење Господње у Покровској цркви