Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Недеља Праштања у Храму Светих бесребреника Козме и Дамјана

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Наш живот и хришћанство су сусрет са Богом

Литургијско сабрање и парастос лекарима и медицинским радницима, страдалим у Великом рату, довели су бројне Ваљевце у болнички храм да заједно принесу молитве за њихове душе. Духовне поуке у сусрет Часном посту и слово у част хероја борбе за слободу упутио је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски-

„Не постоји већа љубав, него да неко положи живот за ближње своје“, завет је Господа Христа, који су испунили лекари и сви медицински радници у Првом светском рату, дарујући своје животе у борби за животе ближњих и слободу своје земље. Нису само хероји они који држе пушку, већ је много њих који су то били у оквиру своје професије. На свима нама је да их се сећамо и да се молимо да их Бог упише у Свом сећању, јер Божје сећање је вечно и значи вечно постојање, поручио је архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић након парастоса здравственим радницима у храму посвећеном њиховим небеским заштитницима у кругу Опште болнице Ваљево, којег је четврту годину заредом организовала др Јасмина Богдановић.

Литургијско сабрање у Недељу праштања у Храму Светих бесребреника Козме и Дамјана предводио је отац Дарко Ђурђевић, уз саслуживање јереја Бранка Јовановића и свештенослужитеља при овој богомољи јереја Драгана Станојевића,као и молитвено учешће великог броја верника.

У литургијској проповеди, протонамесник Дарко Ђурђевић указао је на значај Великог поста, пред чијим се дверима данас налазимо. Поред тога како би требало да постимо, врло је важно да знамо зашто постимо. Као и све друго што у животу радимо, јер свако дело људско има свој смисао.

На првом месту је важно да схватимо да пост није циљ сам по себи и да не постимо због себе, јер сваки велики духовни подвиг и све што човек у Цркви чини- може да чини у славу Божју, а неретко и због самог себе. Ми постимо, не због дијете, уздржања или здравља. Наравно, пост је благотворан и лековит за целокупног човека. Али, важно је да схватимо да је пост пут и припрема за сусрет са Васкрслим Господом. Ако тако будемо размишљали, онда нећемо постављати питање колико треба да постимо. Да ли је довољна недеља или две… Црква је рекла колико треба и одредила шта је циљ тог пута којим ми од сутра полако корачамо. Циљ тога пута је да се човек ослободи себе. Да човек у себи створи простор да прими Бога, јер наш живот и хришћанство јесу сусрет са Богом- истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Скренувши пажњу да због подвига не смемо дозволити да порастемо у сопственим очима, архијерејски намесник први ваљевски је напоменуо да је пост ту да нам покаже нашу слабост, нашу немоћ и потребу за Богом.

Постом и свиме што у посту чинимо, човек се заправо ослобађа од оних страсти које га заробљавају. Али, ако се он само тога ослободи, а не приближи се Богу у том посту, врло брзо ће страсти и све чему робујемо се вратити. Ако би нека поука требало да се каже пред пост, то су речи којима се завршава данашње јеванђеље- где је благо ваше, онде ће бити и срце ваше (Мт 6, 14- 21). Наше највеће благо је на небесима. Наша највећа вредност је Васкрсли Господ, Који нам доноси живот вечни и ка Њему треба да усмеримо своја срца. Ако човек на прави начин прихвати пост, видеће колико је мали и колико му је Бог потребан- закључио је отац Дарко Ђурђевић, позвавши вернике да у данима поста долазе у цркву, јер Црква јесте оно што нам се данас дешава- и клањање, и падање, али и устајање и васкрсење.

 

Ј. Ј.

Обраћање после парастоса

 

Беседе после Литургије