Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља праштања у Покровском храму

Протојереј- ставрофор Драгиша Петровић: Пост је бања препорода

„Што је пут дужи, то је и припрема већа. Када човек иде у оближњи град, не треба му никаква припрема, а ако се спрема за путовање у далеку земљу, месецима се припрема и брине како ће проћи. Ми се налазимо на великом путовању за Царство небеско, а пут се зове Велики Часни пост, за који нас је Света Црква припремала четири недеље, подсећајући на живот Господа Христа“, рекао је у литургијској проповеди протојереј- ставрофор Драгиша Петровић, начинивши интересантно поређење подвига поста са путовањем, будући да се човек брижљиво припрема и даје све од себе да на одредиште успешно стигне. Подсетивши верне да је заповест о посту била прва коју је Господ дао нашим прародитељима, рекавши да не једу плодове дрвета познања добра и зла у рајском врту.

Нарушавањем поста, човек је истеран из раја. Али, Господ Христос је, спасавајући род људски кроз Цркву Своју, оставио заповест да се у рај можемо вратити, а то је држећи постове, које је Црква одредила. Најзначајнији међу њима јесте Велики часни пост, који сутра отпочиње. Не може човек да пости једну недељу, причести се, а после ради шта хоће. Не! Овај пост или ћемо држати или не, а он траје седам недеља. Само ономе ко га буде држао, биће на спасење душе и тела. Биће бања препорода- рекао је прота Драгиша Петровић.

Прота Драгиша Петровић је и предводио Свету Литургију у Недељу праштања у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање протојереја- ставрофора Љубисава Аџића и Драгана Алексића и ђакона Илије Јокића, као и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Ј. Ј.