Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Божић 2023.

Božić 2023

Божић у Покровској цркви

Дарови за 130 породица

Велики број верника дочекао је Божић на поноћној Литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице. Богослужењем је началствовао архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање братства храма и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић. Божићну посланицу Патријарха Порфирија и архијереја СПЦ прочитао је протонамесник Бранко Чолић. Бројни верници су примили Свету тајну причешћа.

У јутарњим часовима, најстарији градски храм, и ове 2023. године, био је место на ком је остварена делатна љубав, оличена у делу милосрђа на које нас Господ позива да је нарочито у празничним данима пројављујемо. Око 130 породица даривано је пакетима хране, а дарови су им уручени на доручку у парохијском дому, где су их дочекали архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, старешина Покровске цркве протонамесник Величко Илић, духовник Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженија Часног Крста“ протојереј- ставрофор Милинко Јовић и председник Црквеног одбора Бранислав Ковачевић.

Да би божићна радост била потпуна, како она духовна, тако и она за празничном трпезом, сви смо се потрудили. Да осетимо лепоту и радост Божића, како молитвено, тако и у нашим предивним обичајима и, поред тога, ПНХЗ је уз подршку браће свештеника и добротвора, уз благослов Епископа Исихија, радила на томе да потребитима обезбеди печенице, не би ли се сви у потпуности радовали, рекао је прота Милинко Јовић у обраћању сабранима на доручку у парохијском дому. Благодарећи свима који су помогли ово богоугодно дело, он је истакао да број донатора из године у годину расте, што веома радује, будући да је број потребитих такође све већи.

Помажемо колико смо у могућности на разне начине. Али, оно што је најважније јесте та љубав Божја, која је даривана роду људском и која држи овај свет. Да све што чинимо једни другима буде онако како Господ благосиља, да знамо да то чинимо из праве и искрене љубави и вере Божје. Да будемо сви у Господу заједно као права деца Божја, јер то је суштина наше православне вере- рекао је духовник ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ протојереј- ставрофор Милинко Јовић.

Поред печеница, са благословом игумана Георгија, старешине манастира Лелић, дариване су и књиге Светог Владике Николаја, као и календари за ову годину.

Радост дариваних била је неизмерна, како због тога што ће обогатити трпезе, тако и пажње коју су им својим гостољубљем  указали свештеници Покровског храма.