Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Богојављење 2023.

Bogojavljenje 2023.

Богојављење у Покровској цркви

На данашњи дан Света Тројица се јасно открила и показала човечанству. Воде Јордана су освећене, а заједно са њима и све воде творевине, јер је води дана моћ да очисти не само тело, већ и људску душу и обнови човека за нови живот кроз крштење, беседио је у Храму Покрова Пресвете Богородице свештеник Славко Обрадовић.

 Воде су освећене, а кроз њих и цео свет у припреми за обнову и препород за вечно Царство Божје које долази. Сваке године на овај дан Бог се открива, обнављајући и потврђујући оно што је задобијено на Христовом крштењу- опет су небеса отворена и опет Дух Свети силази. Ми то не видимо телесним очима, али осећамо силу рекао је свештеник Обрадовић у својој богојављенској проповеди.

Они који са вером пију освећену воду и њоме се умивају добијају олакшање и исцељење од духовних и телесних немоћи. Домови су освећени водом, сила демона истерана, а Божји благослов пренесен на цео свет, истакао је отац Славко Обрадовић и позвао верни народ да отвори своја срца и прими Господа.

Светом Литургијом у најстаријем градском храму је началствовао протојереј –  ставрофор Милинко Јовић, уз саслуживање братства храма. Према древној богослужбеној пракси, уприличена је литија до споменика Војводи Мишићу, а са мермерног моста спуштен ледени крст у Колубару. Крај оближње чесме је обављено освећење воде, која је потом дељена верном народу.