Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице, Храм Светих Козме и Дамјана

Бадње вече 2023.

Badnje veče 2023

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Будимо људи, јер је Христос постао човек

Вечерњим богослужењем и освећењем бадњака је началствовао протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски, уз саслуживање братства најстаријег градског храма. Посебну лепоту овој вечери дао је наступ угледних ваљевских музичара: Саше Стефановића, Милорада Јелића, Нене Јелаче, Радмиле Остојић, Зорана Аћимовића и Маше Живковић, а са њима и свештеника Драгана Станојевића, који су духовним и традиционалним композицијама, као и поп класицима одушевили присутне

Надовезујући се на чувени аманет омиљеног српског првојерарха Патријарха Павла, архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић упутио је сјајно слово бројним верницима, који су се Бадње вечери окупили у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Дан у коме улази бадњак у наше домове указује на долазак Христа међу нас. И то је светлост која нас обасјава попут светлости огњишта у домовима, рекао је отац Дарко Ђурђевић.

Прва светлост се указала када је Бог, приликом стварања света, одвојио светлост од таме, а другом светлошћу нас је обасјао када се Господ Христос родио на земљи. Зато у Божићном тропару певамо:“Рођење твоје, Христе Боже наш, засија свету светлост разума…“ Колико је важно то што нас је Бог створио, толико је важно и што нас је Својим доласком међу нас спасао. Свети Владика Николај је говорио да је Бог већу љубав људима показао када се родио као човек, него када нас је из ничега створио. Наша прослава Божића треба да буде сусрет са Христом- поручио је протонамесник Дарко Ђурђевић, подсетивши на речи Светог Григорија Богослова, у којима се човек опомиње да се сети да је Божја творевина, да са Христом треба да живи и васкрсне.

Прослава Бадње вечери у Покровском храму употпуњена је мини концертом ваљевских музичких уметника, који су на одушевљење присутних извели од традиционалних божићних, преко патриотских песама па све до класика Леонарда Коена. Није изостало ни даривање најмлађих учесника сабрања крај импровизоване Витлејемске пећине, док је за оне нешто старије било је обезбеђено традиционално божићно послужење у виду куваног вина и ракије.

Бадње вече у Храму Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана

Прослава Бадње вечери у Храму Светих Врача у кругу Опште болнице Ваљево протекла је у обиљу радости нарочито најмлађих суграђана, који су се у великом броју окупили у овој светињи. Вечерњим богослужењем и освећењем бадњака је началствовао свештеник Драган Станојевић, свештенослужитељ при болничком храму, уз саслуживање ђакона Илије Јокића и појање певнице. Честитајући празник вернима, отац Драган Станојевић је објаснио симболику бадњег дрвета, као и значај дрвета у историји људских цивилизација. Од наших прародитеља Адама и Еве, када су због једног дрвета (познања) сви страдали. Али, напоменио је свештеник Станојевић, Бог није оставио свој народ и никада га неће оставити.

Као што је кроз једно дрво дошао грех, дошла смрт у људски род, тако је кроз друго дрво дошло и спасење. То дрво је крсно дрво на ком је страдао Господ наш Исус Христос. То дрво је спасило читав људски род. Оно је симбол страдања, симбол муке, али и сибол васкрсења и победе живота над смрћу- поручио је отац Драган Станојевић. Честитајући празник, он је пожелео да мир и љубав испуне срца људи и да управо љубав према Богу и ближњем буде та која ће да их води у животу.

Ово место- болница јесте место где се највише изражава човекољубље, наша љубав према другом човеку, а самим тим и према Богу- закључио је духовник Опште болнице.

Као и ранијих година, деца која су била на богослужењу су обрадована слаткишима, а за оне који се налазе у време празника на болничком лечењу се прикупљају дарови крај макете пећине. Сви који желе да онима који се лече улепшају празничне дане, могу доћи и донети слаткише, сокове, књиге и све оно што може бити корисно болеснима.

Ј. Ј.