ПНХЗ

Традиционално божићно даривање ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

Печенице за 130 породица

Заповест Господња о љубљењу ближњег сваког дана нас позива да волимо све око себе и оно што милошћу Божјом имамо са другима делимо. Управо њоме вођени, чланови Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице мисионаре током целе године, са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија. Предвођени духовником, протојерејем – ставрофором Милинком Јовићем, ови добри људи на разне начине настоје да помогну потребите у Ваљеву и околним местима. Како су празнични дани посебна прилика да се сетимо ближњих и милосрдним делима пројавимо љубав у Господу Христу, ПНХЗ годинама улепшава Божић браћи и сестрама, који нису у могућности да за своју трпезу обезбеде божићну печеницу. Ове године, традиционалном српским јелом обрадовано је 130 породица. Дарови су уручени на доручку у парохијском дому Покровске цркве, а дариване су у авраамовском гостољубљу, поред проте Јовића, дочекали и архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, старешина цркве протонамесник Величко Илић и председник Црквеног одбора Бранислав Ковачевић. Печенице су обезбеђене захваљујући људима добре воље, који годинама помажу рад братства: Милану Алимпијевићу и његовој породици и пријатељима, др Зорану Ковачевићу, породицама Милинковић и Лекић из Ваљева, као и породици Радосављевић из Лелића, која је заједно са братством манастира Лелић и игуманом Георгијем била дародавац печеница. Такође, дариване су и књиге Светог Владике Николаја и календари за 2023. годину.

Помажемо колико смо у могућности на разне начине. Али, оно што је најважније јесте та љубав Божја, која је даривана роду људском и која држи овај свет. Да све што чинимо једни другима буде онако како Господ благосиља, да знамо да то чинимо из праве и искрене љубави и вере Божје. Да будемо сви у Господу заједно као права деца Божја, јер то је суштина наше православне вере- рекао је духовник братства прота Милинко Јовић приликом сабрања у дому најстарије ваљевске светиње. У знак благодарја на вишегодишњој подршци, прота Милинко Јовић уручио је Милану Алимпијевићу слику Светог Јована Пустињског, рад учесника ликовне колоније коју је братство недавно организовало у Едукативном центру „Владика Милутин“ у Бебића Луци.

Осим потребитих о којима се стара ПНХЗ, печенице су поклоњене и члановима Удружења „Загрљај“, који заједно са њима реализују бројне пројекте.

Ј. Ј.