Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Врбица у Храму Покрова Пресвете Богородице у знаку дечјег стваралаштва у славу Божју

Овогодишња прослава Врбице у Храму Покрова Пресвете Богородице протекла је у обиљу молитвене љубави и стварања најмлађих у славу Божју и част празника, који се с правом назива дечјим.

Вечерњим богослужењем је началствовао протонамесник Бранко Чолић, уз саслуживање ђакона Немање Арсеновића и појање певнице. Потом је начињен литијски опход око храма. У порти најстарије градске светиње верни народ о празнику Врбице и Васкрсењу Лазаревом, које нас уводи у свеопште васкрсење, је поучио ђакон Немања Арсеновић.

Господ није васкрсао Лазара само зато што је он био Његов лични пријатељ. Он га је васкрсао да би све нас уверио да ће нас тако васкрснути из наших гробова. То је смисао и циљ данашњег чуда и празника. Господ је хтео да нас увери да ћемо сви на дан Страшног суда бити позвани да изађемо из својих гробова и станемо пред лице Његово- рекао је ђакон Немања Арсеновић. Говорећи о деци и њиховом прослављању Врбице, он је истакао да деца у данашњем празнику имају посебну улогу.

Деца су чистог срца и схватила су много више од одраслих да је Господ Христос обећани месија, Који ће нас избавити од робовања греху, смрти и сатани. Надахнути Духом Светим, они су прослављали Бога заједно са својим родитељима- објаснио је отац Немања Арсеновић и позвао све да заједно са децом данас ускликну:“Осана во Вишњи“ „Цару царева“, „Пророку над пророцима“, Господу и Спаситељу.

Културно- уметнички програм, сачињен од рецитала, песама и фолклорних игара извели су малишани вртића „Пинокио“. Програм су осмислиле и заједно са њима припремиле васпитачице и вероучитељица Видосава Витезовић. Посебно свечани тренутак приликом овогодишњег обележавања Врбице у Покровској цркви била је додела награда најуспешнијим учесницима ликовног конкурса „У сусрет Васкрсу“, којег је братство храма организовало са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија. На конкурс је приспело око 500 радова малишана предшколског узраста и ученика основних школа. Више учесника освојило је прво, друго и треће место, а награде им је уручио свештеник Драган Станојевић. Панои са цртежима, током Васкршњих празника, красиће двориште Покровске цркве, једно од најлепших места у Ваљеву.

Ј. Ј.