Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Храм Покрова Пресвете Богородице домаћин „Хорфеста“

Предсказање о сопственом страдању ради спасења људи последње је у низу предсказања које Господ Христос даје Својим ученицима, о чему говори јеванђељски одломак глувне недеље (Мк 10, 32- 45). Даје га на путу ка Јерусалиму, свестан да Његови ученици још увек нису свесни ко је Он, навео је у празничној проповеди протојереј- ставрофор Драган Алексић на Светој Литургији, којом је началствовао у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање братства храма.

Поред пророштва о Свом страдању, Господ Христос Своје ученике поучава да се Царство Божје заслужује смиреношћу и службом, јер Син Човечји није дошао да Му служе, већ да служи и своју душу да у откуп за многе, подсетио је отац Драган Алексић на познате јеванђељске стихове. Тим врлинама и ми би требало да украсимо своје душе, нарочито сада када се налазимо у Часном посту, како би на голготском крсту дочекали славно Васкрсење Сина Божјег, закључио је проповедник.

У поподневним часовима, са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, у Храму Покрова Пресвете Богородице приређен је концерт хорова из различитих градова Србије, учесника овогодишњег „Хорфеста“,чију организацију потписује Музичка школа „Живорад Грбић“ у години свог великог јубилеја- 70 година успешног рада. Овај концерт идејно је проистекао из прошлогодишњег Васкршњег концерта, којим су ученици Музичке школе утиснули свој печат прослави Празника над празницима у најстаријој градској светињи. Као и тада, тако и сада, у славу Божју, а на дар уметности и њеним поклоницима, принете су духовне композиције различитих аутора. У категорији духовне музике победио је Вокални ансамбл „Возглас“ из Ћуприје са диригентом Јеленом Стојановић- Качавендом. Најбољи диригент је Ана Ивановић, која предводи Хор Храма Светог Георгија (Стара Бежанија), док је апсолутни победник фестивала Дечји хор „Бранко“ при Храму Свете Тројице у Лесковцу са диригентом Синишом Стаменковићем. Концерт је протекао у обиљу празничне радости и лепоте гласова уметника различитих генерација, као и авраамовског гостољубља које је учесницима манифестације пружило свештенство Покровске цркве предвођено старешином јерејем Величком Илићем и архијерејским намесником другим ваљевским протонамесником Дарком Ђурђевићем.

Ј. Ј.