Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Цвети у Храму Светих лекара Козме и Дамјана

Јереј Драган Станојевић: Христос стално долази у наша срца

Као и бројни празници, и Цвети су у светињу у кругу Здравственог центра Ваљево окупиле мноштво малишана различитих узраста, који су донели посебну радост. Свету Литургију је служио јереј Драган Станојевић, свештенослужитељ при Храму Светих Врача, а богослужење је улепшао духовно- културни програм, којег су извели ученици Основне школе „Нада Пурић“ са својом вероучитељицом Лијаном Крунић.

У празничној проповеди јереј Драган Станојевић је провео сабране кроз јеванђељске догађаје васкрсења Лазара из Витаније и уласка Господа Христа у храм у Јерусалиму, где ће провести Своје последње дане на земљи и пострадати на крсту.  Чином васкрсења Лазаревог, истакао је проповедник, Господ показује да смрт није крај и да је побеђена. Јеванђелист (Јн 11, 1- 45) нам преноси да се Христос заплакао над Лазаром зато што је у његовој смрти видео тренутну победу смрти, која се увукла у људски род кроз прародитељски грех одвајања од Бога. Међутим, васкрсењем Лазаревим Христос нас уверава у свеопште васкрсење пре Свог страдања- објаснио је отац Драган Станојевић јеванђељске стихове о великом догађају из хришћанске историје.

Радујмо се и веселимо данас као што су се некада радовала деца која су клицала Христу:“Осана на висинама…“ Само, пазимо да наша радост не пређе у лудост као што је некада прешла код старих Јевреја, који су само пет дана након клицања разапели Бога живога. Данас, када наша Црква слави свечани улазак Христа у Јерусалим, овај дан нам представља завршетак Велике Четрдесетнице, нашег дугог путовања и лутања по пустињи и припрему за Страсну седмицу- седмицу страдања Господа Христа, Његово мучење и страдање које води ка васкрсењу- рекао је отац Драган Станојевић, закључивши да се овај јеванђељски догађај стално дешава- Христос стално долази у наша срца и даје нам се кроз Свете тајне и молитве, а најизраженије кроз Свету тајну причешћа, дату нам зарад нашег спасења.

Бројни верници, међу њима највише они најмлађи, примили су Свету тајну причешћа и тако на најлепши начин заокружили прослављање празника Цвети у болничкој светињи.

Ј. Ј.