Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

У Храму Светих Козме и Дамјана молитвено прослављен почетак Нове године

На празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, односно првог дана Нове године по Јулијанском календару, Светом Литургијом у Храму Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана је началствовао јереј Душан Ђаковић, уз саслуживање протојереја- ставрофора Живојина Петровића, умировљеног пароха ваљевског, и свештенослужитеља при болничкој светињи јереја Драгана Станојевића, као и појање певнице и молитвено учешће мноштва верника.

Чином обрезања Христовог пружен је видљив доказ о Рођењу Сина Божјег и испуњен је закон Мојсијев, навео је у проповеди отац Душан Ђаковић. Родитељи му дају име Исус и то је „име изнад сваког имена“, наша истина и наша реалност.

То име (Исус) не само да хришћани не дају својој деци, него га чак ни друге религије не користе. Видите како се име Христово поштује и од верујућих и од неверујућих, јер Он је једини Исус, што у преводу значи Спаситељ- објаснио је отац Душан Ђаковић смисао имена Сина Божјег, којим је заправо назначена Његова улога спасења људског рода.

У данашњем дану прославља се и Свети Василије Велики, што је и празник лекара. Наиме, Свети Василије је, осим догматике, реторике и философије,студирао и медицину. Дакле, истакао је проповедник, осим учитеља и васпитача, илити свих који уче децу, данас је празник и оних који нас лече, људи који брину о човеку. У завршници излагања, отац Душан Ђаковић је позвао верни народ да приноси молитве да се зауставе ратни сукоби у Витлејему, месту рођења Сина Божјег, у којима, као и пре две хиљаде година у време тиранина Ирода, нажалост страдају деца.

Ј. Ј.