Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Нова година у Храму Покрова Пресвете Богородице

Нова година ће заиста бити нова, ако ми будемо нови и бољи, једна је од поука литургијске проповеди протојереја- ставрофора Милинка Јовића на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, којим отпочиње Нова година по Јулијанском календару, у Храму Покрова Пресвете Богородице. Светом Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Радомир Алексић, уз саслуживање братства храма и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

 

Свети Јован Крститељ је свој лик и своје дело уподобио анђеоском лику, најпре послушношћу Господу- да најави долазак Христов и позове народ на покајање, а потом и одрицањем од свега земаљског и испосничким животом у пустињи. Свети јеванђелист Лука га назива анђелом ради поуке нама да је мисија и циљ Христове проповеди да нас подигне да повратимо анђеоску лепоту, коју су имали наши прародитељи, рекао је у празничној проповеди протојереј- ставрофор Милинко Јовић у Храму Покрова Пресвете Богородице.

-Свети Јован Крститељ виче у пустињи:“Приправите пут Господњи, поравнајте стазе Богу нашему…“ Али, не у пустињи сасушене траве, песка и од сунца ужареног камена. Он виче у пустињи сасушених и изгубљених људских душа, палих до ада и понора. Он вапије:“Покајте се и чините добра дела…“ Свака људска душа која не рађа плода у свом покајању, која није украшена врлинама, одбацује се у огањ, тамо где је вечни плач и шкргут зуба- појаснио је прота Милинко Јовић речи Светог Јована Претече, којима почиње новозаветна историја.

Тумачећи одломак о обрезању Господа Христа (Лк 2, 20-21;40-52), прота Јовић је навео да је Господу тада наденуто име Исус, што значи Спаситељ света.

Христос је Спаситељ света, јер показује пут нама овоземаљским путницима, куда да ходимо и шта да творимо да би испунили јеванђељски задатак тј. удостојили се Царства небеског. Христос је Спаситељ и зато што је донео божанску светлост на земљу и обасјао наше путеве, наш разум и душу, да у тој светлости разумемо Свето јеванђеље. Од доласка Његовог почиње нова ера, ново време и обичај слављења Нове године. Почиње јеванђељски живот и тако, славећи Нову годину, славимо је у јеванђељском духу и у име Христово желимо једни другима да заиста буде нова. Биће, ако се ми будемо трудили да бар мало будемо нови и бољи, да у нама расту хришћанске врлине- истакао је проповедник, додавши да је све ово из јеванђељског учења одлично разумевао и проповедао Свети Василије Велики, светитељ ране Цркве, чији је спомен у календару истог дана кад и Обрезање Господње и Нова година по Јулијанском календару, којег се држи наша Црква и још неколико помесних Цркава.

Ј. Ј.