Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Педесетница у Покровској цркви

Протонамесник Слободан Алексић: Духом Светим испуњава само вера у Господа Христа

Светом Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Драган Алексић, уз саслуживање братства храма и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић Баба- Милкић.

„Ко је жедан, нека дође мени и пије…“ позив је Господа Христа, који бележи Свети јеванђелист Јован (7, 37- 52; 8, 12), јер силоамске воде ће нестати, жртвеник пропасти и храм нестати, али човечја душа ће увек бити жедна спасења. Ту воду може дати само Господ Христос, као неисцрпни извор живота, објаснио је у литургијској проповеди смисао ових речи протонамесник Слободан Алексић. Осврнувши се на људски грехопад, којим је смрт, иако неприродна, ушла у живот људи, отац Слободан Алексић је истакао да је човек у овом свету назначен и да из њега теку реке воде живе, а то бива када се испуни благодаћу Духа Светога.

Дух Свети, како каже Преподобни Ава Јустин Поповић, потискује из човека смрт, уништава у њему све смртно и претвара га у биће вечно и боговечно, ради чега је човек и био створен од Бога. Духом Светим испуњава само вера у Христа Богочовека, у сав Његов богочовечански домострој спасења. Једино вера усељава Господа Христа у човека, а са Њим и Духа Светога. Заиста, онда потеку из човека реке воде живе тј. Дух Свети са свим Својим благодатним даровима- рекао је отац Слободан Алексић.

У наставку проповеди, он је објаснио да сва три лица Свете Тројице дејствују све време заједно. Од крштења Господа Христа на Јордану до данас. Педесетог дана по Васкрсењу Господњем, ученици Господњи су били заједно на молитви и  узели оно што сви треба да узмемо, а то је послушање.

Изнад главе сваког од њих у виду огњеног језика била је благодат Духа Светога. Одмах затим они су, неуки и прости, али верујући и пуни љубави, почели говорити језицима које до тада никада нису учили и говорили. Тако се испунило оно што је Господ Христос, узносећи се на небо обећао- сила Духа Светог је почела да дејствује, јер је апостол Петар одмах после своје беседе придобио три хиљаде људи за Христову науку. Овај дан се сматра рођенданом наше Цркве- рекао је отац Слободан Алексић о чудесном догађају првог дара Духа Светога- дара језика, Који ће касније и многе друге дарове спрам потреба службе излити на њих- дар чудотворства, прорицања, мудрости, трпељивости, унутрашњег мира, надања и веровања… Те дарове, осим апостола, Дух Свети је давао и даје свима нама према потребама нашег служења Богу, истакао је проповедник.

Говорећи о украшавању храмова травом на Духове, отац Слободан Алексић је објаснио да је тај обичај до нас дошао из Јудејске Цркве, где су се украшавале куће и синагоге гранчицама у славу примања синајског законодавства. Ова симболика је, закључио је он, израз љубави и благодарности Богу.

Као и увек на овај празник, бројни верни народ плео је венчиће од траве, а многи су и приступили Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.