Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Прослава Вазнесења Господњег у Храму Покрова Пресвете Богородице

Протојереј Зоран Павловић: Вазнесењем на небо Господ нам отвара небеска врата

Литургијско сабрање на Спасовдан је предводио архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање старешине Покровске цркве, јереја Величка Илића, и више свештенослужитеља најстаријег ваљевског храма, као и појање певнице и присуство више верника.

 

Сваки растанак у животу са неким ко нам је добро чинио и љубав пружао је тужан. Међутим, растанак који се десио на данашњи дан- растанак Господа Христа и Његових ученика био је врло радостан и пун благовести, казао је у литургијској проповеди протојереј Зоран Павловић, тумачећи запис Светог јеванђелисте Луке (Лк 24, 36- 53) о дану Вазнесења Господњег, којег данас прослављамо, а који представља потврду свега што је Спаситељ учинио за спасење људског рода, од Свог оваплоћења, преко науке, до крсне смрти и васкрсења.

Вазнесење на небо је последња потврда да је Христос Бог, јер све до Вазнесења пут на небо је био затворен за човека због наслага људских сагрешења, безакоња… Својим Васкрсењем Господ Христос нам прашта све, побеђује смрт, а Својим Вазнесењем отвара небеска врата, која су до тада за човека била затворена. Празник Вазнесења нам указује на небеску отаџбину и напомиње да смо ми на земљи привремено и да на њој треба да живимо у вери, да живимо одговорно и будемо припремљени за живот у небеској отаџбини. Тамо нема подела карактеристичних за овај свет, подела на нације, расе и родове- објаснио је прота Зоран Павловић тајну Господњег узношења на небо, које се збило четрдесетог дана по Васкрсу и којим је испуњено обећање Сина Божјег о становима за све поверовавше у дому Оца небеског.

Кроз Христа у догађају Вазнесења је у потпуности установљена тајна усиновљења људског рода и остварено спасење и обожење људске природе и свеколике творевине Божје, истакао је проповедник, додавши да је Божје поштовање људске слободе други аспект Вазнесења.

Догађај Вазнесења Христовог омогућује човеку да слободно прихвати Господа Исуса Христа. Да се Христос није вазнео, да је остао на земљи, човек не би имао слободу да Га прихвати или одбаци. Тада би сви у страху од смрти, видевши Га васкрслог, били принуђени да Га прихвате. Међутим, слобода прихватања чини основу односа између Бога и човека. На нама је да, следујући Христу, учинимо све да би били достојни обећаног благослова. Потребно је да људи буду чиста срца, непорочна деца Божја и граде своје спасење са страхом Божјим и љубављу- закључио је протојереј Зоран Павловић своје спасовданско слово на Светој Литургији у Покровском храму.

Део сабраних верника је приступио Светој тајни причешћа, умноживши тако осећање радости великог Господњег празника.

Ј. Ј.