Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Духовски уторак у Покровској цркви

Јереј Драган Станојевић: Ако се удостојимо благодати Божје, треба да се трудимо да је сачувамо

Празник Треће Тројице- Духовски уторак молитвено је прослављен у Храму Покрова Пресвете Богородице. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник други ваљевски, уз саслуживање братства храма, појање певнице и молитвено учешће више верника.

У литургијској проповеди јереј Драган Станојевић навео је да је празник Силаска Светог Духа на апостоле изузетно велики, о чему говори и његово тродневно прослављање као црвеног слова. Од тог дана, када се сила Духа Утешитеља излила на апостоле, они су отпочели проповеди на језицима које до тада нису знали. Тај дан објављује тајну Цркве и њен је рођендан, који славимо целе ове седмице, али не само као историјски догађај, већ могућност да и ми можемо постати истинска чеда Божја, рекао је проповедник.

Ми смо позвани и треба да отворимо своја срца. Треба да опитујемо Духа, али углавно то је повремено и површно. Позвани смо и да се трудимо, да радимо на себи постом, молитвом, редовним учешћем у литургијском животу како бисмо дозволили да се Дух усели у нас, онај Дух, Кога смо сви добили миропомазањем на Светој тајни крштења, како бисмо и ми постали деца Божја- рекао је јереј Драган Станојевић.

Нагласивши као најважније да схватимо своју ништавност, да се не гордимо, отац Драган Станојевић је поучио да Дух Свети „дише где год хоће“, да нема обавезу да дође до нас.

Ако се удостојимо благодати Божје, треба да се трудимо да је сачувамо, што опет изискује труд и рад. Благодат Божја се излива на све нас. Бог нас стално позива, а на нама је да пристанемо на Његов позив. Наше је да дамо све од себе, да разгоримо срца за Господа- закључио је свештеник Драган Станојевић литургијску проповед у Покровском храму на празник Треће Тројице.

Ј. Ј.