Догађаји

Парастос палим ратницима крај спомен- обележја борцима ратова деведесетих

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Пут у живот вечни једини је који нас оправдава пред Богом

И ове године на празник Светог великомученика кнеза Лазара и свих мученика Косовских, принете су молитве за све пострадале у борбама за слободу крај спомен- обележја борцима ратова деведесетих. Парастос су служили архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић и протонамесник Слободан Алексић, у молитвеном присуству представника локалне самоуправе, пријатеља и сродника бораца. Као и раније, парастос је организовало Удружење бораца ратова од 1990. године

На Видовдан, српски народ је, као један у мноштву разноликих које је Господ створио, склопио свој савез са Богом и обећао да ће бити веран Господу Христу, Његовој вери, правди и истини. Срби су то учинили у време велике духовне победе 1389. године предвођени Светим кнезом Лазаром. Али, истакао је у видовданском слову протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник други ваљевски, он није био једини који се определио за небеско царство и вечни живот.

Сви који су се борили за наш народ, који су страдали и гинули- ишли су Лазаревим путем, а то је управо Господњи пут, Христов пут… Ми смо се данас сабрали да, не само одамо пошту, поменемо и набројимо сва ова имена, јер је много више имена која ми не знамо, а Господ зна, него да се за све њих помолимо и да се свима њима помолимо. Свим нашим српским великим мученицима да захвалимо за борбу коју су за наш народ војевали и да им обећамо да ћемо и ми остати верни путу који води у живот вечни и нас као народ оправдава пред Богом, који нам помаже да будемо оно што јесмо и што Бог од нас очекује. То је наш велики Патријарх Павле лепо сажео- да будемо људи- рекао је отац Дарко Ђурђевић, подсетивши на речи омиљеног српског првојерарха новијег доба.

У име Удружења бораца ратова деведесетих обратио се председник Александар Павић. Истакавши да су породице бораца поднеле велики терет због губитка ближњих, он је рекао да ће овај дан увек обележавати и позвао да сви буду као један тим.

Пуно ми је срце кад видим да су многи људи дошли, да су испоштовали наше погинуле борце. Обећавам да их никада нећемо заборавити и вечан им спомен- поручио је Александар Павић, председник Удружења бораца ратова од 1990.

Ј. Ј.