Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Видовдан у Храму Покрова Пресвете Богородице

Светом Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Драган Алексић, уз саслуживање братства храма, појање певнице и молитвено присуство верног народа.

Данашња јеванђељска прича (Јн зачало 52, 53) доноси упозорења која Господ Христос даје Својим ученицима да ће их мрзети свет, а која се поред њих односе и на све нас који за Христом идемо, у Бога верујемо и вољу Његову испуњавамо. Сва страдања човека на земљи, појаснио је у видовданској беседи протојереј- ставрофор Драган Алексић, родиће стоструки плод у царству небеском. Сваки народ у својој историји има светле дане и празнике, догађаје којих се поколења сећају. За српски народ то је догађај из 1389. године на Косовом пољу- дан пораза наше војске, али једновремено и дан наше духовне победе, истакао је проповедник.

То је губитак земаљског и добитак вечног, небеског царства. Дан, када је честити кнез Лазар изгубио своје земаљско царство, када је са својом војском и властелом жртвовао свој земаљски живот и славу да би у замену добио вечно царство и вечну славу на небу. Овај догађај нам сведочи да се наш народ у лику кнеза Лазара определио за више јеванђељске принципе, за више идеале, за божанску истину и правду, за Свето јеванђеље Христово. Зато је Видовдан дан у ком се са поносом сећамо косовске трагедије. Мученичка смрт косовских јунака донела је нови живот и Царство Божје- рекао је прота Драган Алексић.

Објашњавајући тековине Косовског боја у народном стваралаштву, он је навео да је из Косовског епа српски народ црпео и телесну и духовну снагу, припремајући се за одбрану своје части и прадедовског огњишта. „Српско јеванђеље“ прожето је духом Христовог јеванђеља, којим је српски народ упркос свим страхотама успео да сачува своју веру, достојанство и националну свест, закључио је отац Драган Алексић.

J. J.