Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља свих светих у Храму Покрова Пресвете Богородице

Јереј Славко Обрадовић: Светост је најдубља реалност на коју смо позвани и призвани сви

Светом Литургијом је началствовао протојереј Бранко Чолић, уз саслуживање братства храма, појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић Баба- Милкић.

Недеља свих светих је хришћански празник када поштујемо успомену на све свете без изузетка, знане и незнане. У синаксару овог дана набрајају се по рангу сви свети праоци, оци, патријарси, пророци,апостоли, мученици, свештеноначалници, преподобни, праведни и цео лик светих жена, поучио је у литургијској проповеди јереј Славко Обрадовић о празнику којег је Црква прве недеље након Педесетнице посветила свим угодницима Божјим кроз векове, а које данас имамо за своје молитвене заступнике. Традиција прослављања Недеље свих светих сеже у доба ранохришћанске Цркве, а коначно је празник успостављен 535. године, начинио је проповедник кратак осврт на историју, истакавши да Света служба није ништа друго, до сабрање светих у име Једног Светог, о чему имамо сведочанство на Светим Литургијама- „светиње светима…“

Евхаристијске светиње свештеник раздељује као дар Духа Светог, дар Божји вернцима. Светост је дар Божји, јер је Бог једини свети. Он је светац Израиљев, Чијим се именом ми освећујемо, спасавамо и обожујемо, а преко нас и цела творевина Божја. Циљ хришћанског живота је да сви будемо свети. Зато, ми немамо никакав комплекс од учености, титула, положаја на друштвеној лествици… Бог је све и свакога позвао на светост. Светост је човеково кретање ка Богу и урастање у Богу, којем нема краја. Светост је најдубља реалност на коју смо позвани и призвани сви, свако по мери љубави и вере- закључио је отац Славко Обрадовић.

Отац Славко Обрадовић је подсетио да је пред нама Петровски пост, који служи као припрема за дочек празника Светих апостола Петра и Павла.

Више верника, углавном најмађих, је приступило Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.