Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља Православља у Покровској цркви

Протојереј Владимир Андрић: Сједињење са Богом доноси радост, мир и задовољство

Прва недеља Часног поста довела је мноштво верника у Храм Покрова Пресвете Богородице да прославе празник велике победе праве вере над јереси иконоборства у 8. и 9. веку. Светом Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Драган Алексић, уз саслуживање братства храма и појање певнице. У литургијској проповеди протојереј Владимир Андрић је подсетио на значај Светог причешћа, те да човек треба да му приступи са великом вером, претходно обавивши контролу над својим мислима, речима и делима. Да из срца ишчупа све што није са законом Божјим и што га удаљава од Оца небеског јер, подсетио је прота Андрић на речи Светог апостола Павла, „који недостојно једу и пију, суд себи једу и пију.“

Немогуће је сјединити савршену природу Христову са грехом оптерећеном душом нашом. Чисто и нечисто, светлост и мрак не могу заједно. Наше покајање рађа опроштај и тада је могуће сјединити се са Спаситељем. То сједињење са безгрешним Богом доноси нашој души преображај и неизмерну душевну радост, мир и задовољство- рекао је протојереј Владимир Андрић.

На крају Свете Литургије прочитан је Синодик православља, документ којим је пре дванаест векова обнародована велика победа поштовалаца икона, у чијој радости до данас живимо, поштујући ликове светих Божјих људи, а кроз њих Господа Христа. Као и ранијих година, у чистој недељи стотине верника примило је Свету тајну причешћа у најстаријем градском храму.

Ј. Ј.