Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Недеља православља у болничком храму

Протонамесник Слободан Алексић: Поштујући лик на икони, молимо се Господу Христу.

Недеља Православља у Храму Светих Козме и Дамјана у кругу Здравственог центра била је, као и многи други празници у овој светињи, испуњена великом радошћу коју су донели најмлађи, и овог пута молитвено сабрани у великом броју. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Слободан Алексић, парох при Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање болничког духовника јереја Драгана Станојевића и ипођакона др Небојше Пакевића. Богослужење су појањем украсили певница при Храму Светих Козме и Дамјана и ученици Основне школе „Нада Пурић“ предвођени својом вероучитељицом Лијаном Крунић.

У празничној проповеди, отац Слободан Алексић поучио је верне да је Недеља православља дан сећања на све свете који су истрајали на хришћанском путу сатканом од многобројних искушења. Прошле недеље, почетком Часног поста, сви смо пошли на својеврстан хаџилук- пут у сусрет празнику Васкрсења Христовог, поневши пост, молитву и добра дела, а данас се окупили да се сјединимо са Господом да би наш пут наставили. На таквом путу су били и наши преци, који су се у једном периоду борили са онима који су устали против поштовања икона, сматрајући га идолопоклонством, подсетио је проповедник на борбу против иконоборачке јереси у 8. и 9. веку, те победу правоверних која се у данашњем дану прославља.

Ми, када дођемо у свети храм и пољубимо икону која стоји на средини храма, на олтару и иконостасу, не целивамо камен, дрво и стакло, већ целивамо и поштујемо лик који је насликан на њему, а преко њега поштујемо и прволик- Господа нашег Исуса Христа на Кога се угледамо и Који је показао нама свима пример послушања. Он и Мајка Божја… Поштујући тај лик, њему се молимо- рекао је протонамесник Слободан Алексић.

У данашњем Светом јеванђељу (Јн 1, 43- 51) апостол Филип каже Натанаилу:“Дођи и види“ и та порука важна је и нама данас.

Натанаило је дошао чистог срца Господу и показао нама свима какви треба да будемо. Да будемо као ова деца овде- чистог срца и са љубављу, без лукавства, да долазимо у свети храм и поштујемо заповести Божје- поручио је отац Слободан Алексић, честитајући празник сабранима. На Светој Литургији бројни малишани су примили Свету тајну причешћа, а потом су свештеници Слободан Алексић и Драган Станојевић обишли одељења болнице и причестили све који у њој бораве на лечењу.

Ј. Ј.