Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља пачиста у Покровској цркви

Покровска пачиста - cover

Протонамесник Слободан Алексић: Треба да откријемо кров свог ума и срца да би дошли до Господа

Литургијско сабрање је предводио протојереј- ставрофор Драган Алексић, уз саслуживање братства Храма Покрова Пресвете Богородице и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

„Наш телесни труд је и духовни труд, будући да се Богу посвећује, и ко је у њему усрдан, усрдан је и у духовноме. Постите и укрепљујте једни друге у молитвама, послушности и смирењу и бодрите се међусобно на свако добро“, пастирска је поука Преподобног Теодора Студита, са којом је протонамесник Слободан Алексић упознао верни народ у литургијској проповеди у Недељу пачисту у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Говорећи о исцељењу одузетог човека- једном од чуда Господа Христа у граду Капернауму, које се збило у дому апостола Петра, а које бележи Свети јеванђелист Марко (Мк 2, 1- 12), проповедник је указао на велику веру коју исповеда болестан човек, али и његови ближњи, четири пријатеља који су га кроз кров куће спустили пред Спаситеља. Знајући помисли људи, али и један од узрока болести, Господ говори: „Опраштају ти се греси твоји… узми одар свој и иди“, јер често грех, односно духовна болест, бива повезана са телесном болешћу. Стога, навео је протонамесник Слободан Алексић, Господ даје видљиви знак телесног и духовног оздрављења.

Ми тешко можемо доћи до Господа, ући у кућу као у данашњој причи, јер нас често људи одвајају од Господа. Они нас држе даље од Господа као они који нису дозвољавали да ови људи унесу болесног човека на носилима. Али, они су нашли начин. И ми треба да нађемо начин! Открили су кров куће и унели свог ближњег. Браћо и сестре, и ми треба да откријемо кров свога ума и свога срца да би дошли до Господа. Ова четири човека су нам четири јеванђелиста- Матеј, Марко, Лука и Јован. Они ће нам отворити кров ума и срца да би дошли до Господа и они ће нас одвести до Њега- предочио је отац Слободан Алексић смисао јеванђељског одломка у хришћанском животу данашњих људи.Посебно је важно, истакао је он, да се са својом грешношћу сусретнемо у данима поста. Треба да следујемо једни за другима и да помажемо једни другима, јер тако смо чеда Христова и немамо се чега бојати. Пост и молитва су крила која нашу душу одводе Богу, речима Светог Григорија Паламе, којег наша Црква данас прославља, закључио је протонамесник Слободан Алексић своју проповед.

Друге недеље Часног поста, велики број верника је примио Свету тајну причешћа у најстаријем градском храму.

Ј. Ј.