Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Недеља по Богојављењу у болничком храму

Јереј Драган Станојевић: Са Христом Царство Божје долази у овај свет

Свету Литургију у Храму Светих лекара Козме и Дамјана је служио свештеник Драган Станојевић, уз саслуживање ипођакона др Небојше Пакевића и молитвено учешће великосхимника оца Доментијана, сабрата Царске Лавре манастира Хиландар, и више верника.

Господ Христос своју проповед започиње у Галилеји незнабожачкој, граду Капернауму, позивом на покајање, који је пре Њега упутио претеча Му Свети Јован Крститељ, поравнавши стазе за долазак Спаситеља. За ученике позива рибаре, људе чистог срца и снагом да лове, будући да су му управо такви требали за придобијање људи да чују реч Божју.

Свети Јован Крститељ најављује Царство Божје, а са Христом Царство Божје долази у овај свет. Христос је Тај Који Царство Божје спушта на земљу, даје га нама овде и сада на Светој Литургији и позива нас да га окусимо у телу и крви Његовој. Да се причестимо и сјединимо са Њим и једни са другима, те на тај начин имамо слику Царства Божјег, које ће доћи у својој пуноћи приликом Христовог Другог доласка, када ћемо васкрснути за вечни живот или вечну осуду- рекао је отац Драган Станојевић, позвавши окупљене на богослужењу да принесу покајање и труд према својим могућностима, имајући пред собом примере Светих Божјих људи, који су се својим животима удостојили вечне радости у Царству Божјем. „Свако је позван да крштењем уђе у Цркву, а да причешћем стално означава себе хришћанима, закључио је духовник при болничкој светињи.

Бројни верници, посебно они најмлаћи, приступили су Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.