Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Богојављење у Храму Покрова Пресвете Богородице

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Бранко Чолић, уз саслуживање старешине јереја Величка Илића и братства храма.

„Ми хришћани увек треба да будемо Богојављење, а не супротно томе“, подсетио је на речи Преподобног Оца Јустина у богојављенској проповеди протонамесник Бранко Чолић у Храму Покрова Пресвете Богородице.
Данашњи празник је сведочанство, које су јеванђелисти записали, о јављању Свете Тројице.

Сам Бог за Свог Сина сведочи јављање. Свети Дух у виду белог голуба знак је помирења, јер Христос у Себи носи божанску и човечанску природу. Такође, голубица је после потопа, у знак мира између Бога и људи, донела маслинову гранчицу. Неки људи кажу да би поверовали, ако би видели чудо. Данас је дан у коме несловесна твар као што је вода од Бога добија нетрулежност. Бог даје чудо, само треба имати срца да се то види и ум да се прихвати и поверује- поручио је отац Бранко Чолић вернима у најстаријем градском храму.

Према вишегодишњој традицији прослављања овог Господњег празника, литија је прошла Улицом Војводе Мишића до чесме у близини његовог споменика, где је обављено велико освећење воде. Ледени крст је спуштен у Колубару са мермерног моста. Бројни верници окупили су се и ове године да принесу молитве и у своје домове понесу свету водицу, која се пије ради здравља и сваког добра.

 

J. J