Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Савиндан у Храму Покрова Пресвете Богородице

Ђакон Немања Арсеновић: Свети Сава је чинио дела благодаћу Господа Христа

Светом Литургијом је началствовао свештеник Небојша Младеновић, уз саслуживање братства храма и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић. Сабрање је улепшао програм, који су у част Светог Саве извела деца. Њиховој љубави, свештенство је узвратило светосавским пакетићима, умноживши им тиме празничну радост.

Свето писмо је испуњено саветима добрих пастира- апостола Христових, који су упућени данашњим пастирима. Биће лажних учитеља, пастира најамника, залуталих међу служитеље Цркве, опомиње данашњи јеванђељски одломак (Јн 20, 19- 31), али увек има оних који се не дају повести, указао је у савинданском слову ђакон Немања Арсеновић на Светој Литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Све што се у Цркви збива и ради не сме да буде по људској памети, већ по Божјој мудрости, јер Бог се стара за Своју Цркву, јер је она тело Његово, објаснио је отац Немања Арсеновић неке од поука које носи прича о добром пастиру. Речи Господње о пастиру који се стара за своје стадо односе се на Њега лично, Његове апостоле и све учитеље и сведоке вере до наших дана, јер Његов пример вођења људи у живот вечни сви би требало да следе. Један од таквих учитеља јесте и Свети Сава, први архиепископ и просветитељ српског народа, истакао је ђакон Арсеновић.

Његова (Светог Саве) љубав према Богу била је велика. Зато је и оставио своје родитеље, двор у коме се родио, и отишао у светогорску пустињу са жељом да се никад не врати, него да цео свој живот принесе Христу Богу на дар. Али, Господ је одлучио да није довољно да само он буде испуњен Христом, него да ту љубав према Богу и светлост коју је добио у пустињи принесе и постане просветитељ свог народа- објаснио је отац Немања Арсеновић чудесну тајну Часног Крста којег је носио Свети Сава.

О томе, подсетио је проповедник, сведочи и манастир Хиландар, и испосница у Кареји и бројни храмови и дела која је учинио за свог земаљског живота и која чини до данашњих дана.

Свети Сава се обукао у Христа, а бројна дела која је чинио- чинио је благодаћу и силом Оног у Кога је веровао, у Кога се крстио и Којим се хранио на Светој Литургији, а то је Богочовек Господ наш Исус Христос- поручио је ђакон Немања Арсеновић верном народу, сабраном у најстаријој градској светињи да принесе молитве Светом Сави.

Ј. Ј.