Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Материце у Храму Покрова Пресвете Богородице

Ђакон Душко Перић:Да бисмо били изабрани, потребно је да учинимо први корак

У Недељу Светих Праотаца, 29. по Духовима, Светом Литургијом у Покровској цркви је началствовао протојереј- ставрофор Милинко Јовић, уз саслуживање архијерејског намесника првог и вршиоца дужности другог намесника ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и свештенства најстарије градске светиње и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Данашња јеванђељска прича о званицама које одбијају позив домаћина на вечеру (Лк 17, 12- 19)  може бити схваћена као прича о народу Божјем и свим другим народима, који кроз свој живот бивају небројано пута позивани на гозбу која води ка бесмртности, а то је Литургија, казао је у литургијској проповеди у Храму Покрова Пресвете Богородице ђакон Душко Перић, тумачећи познати одломак, који опомиње на преокупираност овоземаљским стварима, из које проистиче занемаривање душе. Будући да данас наша Света Црква прославља Материце- празник посвећен мајкама и женама, ђакон Душко Перић је подсетио на речи Светог апостола Павла „да се жена спасава рађањем деце“. Данас, указао је проповедник, нуде се многа пролазна, материјална задовољства и жене често одлажу испуњење овог благослова који води ка вечности. „Не миримо се са тим“, нагласио је отац Душко Петровић, „не замењујмо Царство Божје и материнство неком овоземаљском вредношћу!“

Порука Господа Христа да је „много званих, а мало изабраних“ говори да су изабрани они који су изабрали да крену путем Божјим.

Да бисмо изабрали да будемо изабрани, потребно је да сами учинимо корак. Али, да би човек учинио први корак, неопходна је вера. Управо ову веру Господ очекује. И уколико она настане, уколико проклија у човеку, Господ је спреман да учини много корака, да би ова вера ојачала- истакао је ђакон Перић. У завршници беседе, отац Душко Перић је изразио поштовање и благодарје мајкама, чија је љубав слична Божјој, како нас учи Свети Владика Николај. Данашњи дан је посебна прилика за то, као и да се угледамо на ту љубав, која не престаје да живи ни по земаљској кончини.

Ј. Ј.