Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Молитвена свечаност на Материце у болничком храму

Господ нас позива да приђемо сада

Материце нису празник само мајки, већ свих жена, јер свака жена у себи има мајчинску љубав, која је најсличнија божанској љубави, рекао је свештеник Лазар Ђачић, парох палићки ( Суботица, Епархија бачка), на Светој Литургији у Храму Светих лекара Козме и Дамјана у Недељу 29. по Духовима, коју је служио са овдашњим свештенослужитељем јерејем Драганом Станојевићем.

Подстакнут данашњим јеванђељским одломком (Лк 14, 16- 24), који кроз приповедање о вечери на коју домаћин позива госте приказује заправо позив Господа Христа Израиљцима да заједничаре у Његовој истини, свештеник Лазар Ђачић казао је да тај позив и данас одјекује у Светој Цркви речима „Светиње светима“, илити „дођите и примите ову светињу живота“.

Говори Господ:“Примите мене самога“, али ми често налазимо да је нешто много важније од тог Христовог позива, да су много важнија наша убеђења, наша правила, благослови којекакви које смо примили и које носимо. Тако се оглушујемо о благи Христов позив, уместо да се смиримо пред Распетим Господом. Он, Који се није изговорио пред Оцем Својим небеским и распео се на крсту нас ради. Дао нам је пречисто тело Своје и Часну крв Своју. То је та вечера на коју нас Господ непрестано позива, надајући се да ћемо одговорити на Његов позив- објаснио је отац Лазар Ђачић пре два миленијума забележену метафору, која сведочи колика је милост Божја.

Наше окупљање на Светој Литургији збива се зато што је Господ пожелео да буде једно са нама, јер Он је први нас заволео па тек онда ми Њега. „Ниједан од званих неће окусити моје вечере“, речи су Господа Христа над којима нам се ваља замислити да би Он постао живот наш, указао је проповедник. Прва Литургија је названа Тајна вечера и она се кроз векове понавља из дана у дан.

Вечера се служи на крају дана. И овај дан, који је дар Божји, је можда крај нашег времена. Можда је за неког од нас ово последња вечера, коју ће вечерати са Господом и свима светима. Зато, не дозволимо себи да се изговарамо и да ту вечеру одлажемо за неко друго време, јер тог времена можда неће бити. Када нас Господ позива, позива нас да приђемо сада, а не кроз недељу, две, три или када смо ми то планирали. Како видимо у јеванђељу, Господ каже слугама да уместо оних који се нису одазвали доведу било кога- хроме, богаље, слепе… То су они који ничим не могу Господу узвратити за милост и љубав Његову. Све што чинимо, дужни смо као хришћани да чинимо и никакву хвалу не треба да очекујемо, нити било чиме да се узносимо- поручио је отац Лазар Ђачић, свештеник у суботичком насељу Палић.

У данашњем дану наша Света Црква прославља Материце. Отац Лазар Ђачић је честитао празник свим мајкама и женама уопште, јер је свака жена у својој суштини мајка, будући да у себи носи мајчинску љубав, без обзира на то да ли је остварила дар материнства. Пример тога јесу монахиње, које и зовемо „мати“, али и све друге жене које ту љубав пружају. На његове речи надовезао се свештенослужитељ болничког храма јереј Драган Станојевић, подсетивши на речи академика Матије Бећковића да „не постоји ниједна песма написана о неузвраћеној љубави деце према мајци, јер мајка то никада није тражила“ и зато је њена љубав најсличнија Божјој. Такође, указао је отац Драган Станојевић, о тој љубави можемо говорити и када је реч о очевима. Будући да је у данашњем дану обележио прву годишњицу свог служења при болничком храму по благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, о. Драган Станојевић је заблагодарио свима који се у овој светињи сабирају и чине богатим духовни живот у њој. Посебну лепоту данашњем сабрању дали су ученици Основне школе „Андра Савчић“, који су дошли у великом броју заједно са својим вероучитељицама Данијелом Шибалић и Јеленом Јевтић. По завршетку Литургије, свештеници Лазар Ђачић и Драган Станојевић причестили су двадесетак пацијената на Одељењу психијатрије.

Ј. Ј.