Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Детињци свечано обележени у болничком храму

Јереј Драган Станојевић: Наш живот треба да буде благодарење Господу

Недеља пред Божић посвећена најмлађима, у народу звана Детињци, протекла је у обиљу радости у Храму Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана у кругу ваљевског Здравственог центра. Свету Литургију је служио јереј Драган Станојевић, свештенослужитељ при овој светињи, уз саслуживање ипођакона др Небојше Пакевића и молитвено учешће мноштва верника, понајвише деце. У празничној проповеди, утемељеној на светом јеванђељу Недеље 28. по Духовима (Лк 17, 12- 19), у коме је описан усуд десет људи оболелих од губе, те чудесно исцељење које им Господ Христос дарује, отац Драган Станојевић је навео да из приче видимо да Спаситељ брине о људима и да вера сама по себи није довољно, ако није делатна и ако није потврђена благодарношћу. Оном благодарношћу коју је имао Самарјанин из данашњег јеванђеља- једини који је дошао да заблагодари на исцељењу, за разлику од својих девет сапатника који то нису учинили.

Сви ми тражимо од Господа, желимо да Господ нама учини оно што је добро за нас. Али, треба и да заблагодаримо Господу на ономе што нам је даровао. Христос је Својим крсним страдањем очистио све грехе људске па и губу. Очистио је све телесне и духовне грехе који су ушли у људски род. Кроз Свету Литургију и причешће нам је даровао живот вечни, који нас чека у Царству небеском када Он дође други пут на земљу. Стога, наш живот треба да буде благодарење Господу на свему- поручио је јереј Драган Станојевић, позвавши све верне да заједнички следе Свете Божје људе, који су говорили „Слава Богу за све“, чак и када су страдали.

Након Свете Литургије, уследило је симболично „везивање“ малишана и даривање, како оних који су учествовали у Литургији, тако и оних који празник проводе у болничким постељама.

Ј. Ј.