Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Владичанска Литургија и рукоположење у Покровској цркви

Милош Јаковљевић – нови ђакон Епархије ваљевске

У Недељу четврту по Духовима, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља, као и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић. На Светој Литургији, Владика Исихиjе у чин ђакона је рукоположио Милоша Јаковљевића, наставника веронауке у ОШ „Владика Николај Велимировић“

У данашњем дану, када наша Света Црква прославља празник великих светитеља: ученика Господњег Светог апостола Јуде, ранохришћанског подвижника Преподобног Пајсија и пастира из прошлог века Светог Јована Шангајског, Свето јеванђеље о исцељењу капетановог слуге (Мт 8, 5- 13) учи нас исцелитељској моћи, коју је Господ Христос пројављивао током живота Му на земљи. Капетан- римски војник, за ондашње јевреје представник окупаторске силе, обраћа се Спаситељу за помоћ, што говори да сваки човек, суочен са сопственом немоћи да нешто постигне, тражи помоћ око себе. Тако бива са свима нама- тражимо Божју помоћ, када дођемо у неке граничне ситуације и у животу се сусретнемо са тешкоћама које не можемо да решимо, навео је у литургијској проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. Та чињеница, према његовим речима, говори да је човек несавршено биће и за пуноћу живота, коју треба да оствари, му је потребан Господ Христос. Капетан из данашњег јеванђељског одломка пројављује велику веру и љубав, будући да не тражи помоћ од Господа за себе и своју породицу, већ за слугу, који је, указао је отац Дарко Ђурђевић, овосветским мерилима гледано, „мањи од њега“.

Беседа протонамесника Дарка Ђурђевића у недељу 4. по Духовима, 02. јул 2023.г.

Ми често у својим молитвама гледамо себе и овоземаљске потребе, а Господ нам каже: Иштите најпре Царство небеско, а све остало ће вам се додати“. Иштимо оно најважније, а оно мање важно ће нам додати уз то! Зато је потребно да у својим молитвама најпре тражимо Самог Господа. Да добијемо Њега као дар, да се Он Духом Светим усели у нас, а онда ћемо са Њим имати све- поучио је архијерејски намесник први ваљевски.
Капетан, прилазећи Христу, показује и своје смирење, видевши себе као недостојног да му Господ уђе у дом. Та недостојност је, истакао је протонамесник Дарко Ђурђевић, оно што је отворило врата његовог срца, душе и дома Господу да приступи. Оно, због чега му Господ помаже и са дивљењем констатујем да такву веру није нашао ни у Израиљу.
Оног тренутка када схватимо да нисмо достојни дара који смо добили, тада тај дар и примамо. У данашњем апостолу смо чули да је плата за грех- смрт. Дакле, ако грешимо и чинимо лоше, ако живимо без Бога, добијамо смрт, а живот вечни је дар од Бога. Све што ми треба у свом животу да учинимо јесте да у смирености отворимо врата своје недостојности, у себе примимо Господа и тако добијемо дар вечног живота. Наравно, све око нас је важно. Али, само ако то сагледамо из перспективе Царства небеског и вечног живота – закључио је отац Дарко Ђурђевић.
На Светој Литургији велики број верника приступио је Светој тајни причешћа. Посебно радостан догађај данас у најстаријем градском храму представљало је рукоположење у чин ђакона Милоша Јаковљевића, вероучитеља у ваљевској другој основној школи.

Ј. Ј.