Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља трећа у Покровској цркви

Протонамесник Бранко Чолић: Свако од нас треба да препозна свој дар

 

„Дошло је до тога да будемо потпуно дезоријентисани. Да не знамо куда треба да идемо, коме треба да се окренемо и шта треба да радимо“, констатовао је у литургијској проповеди у Покровској цркви Недеље треће по Духовима протонамесник Бранко Чолић, указујући на искушења савременог света оличена у, са једне стране, запљускивању човека хедонизмом као животним идеалом, а са друге застрашивању ратовима, несташицама лекова, хране и других потрепштина. Данашње јеванђеље (Мт 6, 20- 33) доноси речи Господа Христа које човеку показују пут ка Царству небеском, али и како да осмисли живот на земљи. Наиме, Христос каже да „око треба да буде телу светлост“. Под „оком“ се подразумева наш ум, наша душа, рекао је протонамесник Чолић. Такође, Спаситељ нас упозорава да „не можемо служити два господара- Бога и мамона“.

Служећи демону богатства, човек ће заборавити Бога, заборавиће ближње и бринуће само о нагомилавању онога што заиста није потребно. Господ нам, такође, каже да не треба да бринемо о томе шта ћемо јести, али не каже и да не треба да радимо. Господ нигде није рекао:“Само се молите и све ће доћи…“ Свако од нас треба да препозна дар, који му је Бог дао, и да га умножи. Да га стави у службу Бога и ближњег, а тиме ће га ставити у службу себе и своје породице- истакао је отац Бранко Чолић.

Народна узречица „ако Бог да…“ говори управо о томе да ће све бити по вољи Божјој, подсетио је проповедник, закључивши речима Спаситеља да треба да тражимо Царство Божје, а да ће се све остало додати.

Светом Литургијом у Храму Покрова Пресвете Богородице је началствовао протојереј- ставрофор Драган Алексић, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и братства храма, као и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Ј. Ј.