Литургије

Света Архијерејска Литургија у част храмовне славе Капеле Васкрсења Лазаревог на Новом гробљу

Владика Исихије: Васкрсењем Лазаревим нас Господ уверава у опште васкрсење

„Глас Господњи загрмео је над гробом Четвородневног Лазара. Загрмео је Господ и узвикнуо:“Лазаре, изађи“, подсетио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије на чудо изласка из гроба Лазара из Витаније, пријатеља Господа Христа, које данашњег дана славимо, а коме је посвећен храм на ваљевском Новом гробљу. Литургијско сабрање је предводио Владика Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, старешине Храма Покрова Пресвете Богородице јереја Величка Илића и више свештенослужитеља, као и појање певнице и молитвено учешће верног народа.

Неколико је примера васкрсења упокојених, које је Господ Христос учинио за свог земаљског живота. Посебност Васкрсења Лазаревог огледа се у томе што је он, за разлику од тек умрлих Јаирове кћери и сина удовице, он већ био погребен и нико није имао никакву сумњу у његову смрт. Стога, васкрсавање Лазара било је до тада највеће чудо, којим је Спаситељ задао изазов Свом непријатељу сатани и фарисејима, који Га нису прихватали као Месију, те показао ученицима Своје божанство и дејство благодати Божје, објаснио је Владика Исихије значај данашњег дана у новозаветној историји, који претходи данима страдања Господа Христа и свеславног Му васкрсења.

Васкрсењем Лазаревим нас Господ уверава у опште васкрсење, које даје свима нама. Али, то васкрсење није последње васкрсење које све нас очекује, јер, кад будемо васкрсли, бићемо преображени онако како је Господ показао Себе на Тавору. Као такви, Њему ћемо се уподобити. Лазар је васкрсао и вратио се у овај живот ограничен и опет га је чекала смрт, што нам Црква сведочи још тридесетак година. Али, био је уверен у васкрсење и то је проповедао- рекао је Владика Исихије у литургијској проповеди у храму на Новом гробљу.

Данашњи дан је богослужбено спојен са сутрашњим даном- празником Цвети, свечаним уласком „Цара славе“ у Јерусалим, Кога народ дочекује ускликом:“Благословен је који долази у име Господње“. Од тада, објаснио је ваљевски архијереј, почиње последњи изазов силама таме, силама овог света.

Господ Христос допушта да га ухвате и осуде. По Свом великом трпљењу, поднео је страдање за наше спасење. Није страдао зато што је имао греха, већ због наших грехова. Својом смрћу, Он је погазио смрт и даровао свима нама кроз људску природу вечни живот. Кад се сабирамо на Светој Литургији, ми то сведочимо и прихватамо Њега као свог Спаситеља, Његову крсну жртву за нас и васкрсење и живот вечни, које Он пружа- закључио је Владика Исихије, уз молитву Светом Лазару и његовим сестрама Марти и Марији да и ми будемо сведоци уласка Господњег у Јерусалим, крсног распећа, смрти и напослетку Васкрсења Његовог.

Након Свете Литургије, Владика Исихије је благословио и преломио славски колач са свештенством и верним народом и честитао славу свима, који Васкрсење Лазарево прослављају у својим домовима.

Ј. Ј.

Беседа Епископа Исихија на празник Сабора Светог архангела Гаврила, Ваљево, 08. април 2023. године