Литургије, Храм Светих Козме и Дамјана

Мноштво ђака на Светој Литургији у болничком храму

Јереј Дејан Трипковић: Христос је наша једина нада у овом свету

Ученици основних школа „Владика Николај Велимировић“ и „Андра Савчић“, са вероучитељима Милошем Јаковљевићем и Јеленом Јевтић и учитељима, у Недељу Средопосну заједнички су приступили Светој тајни причешћа у Храму Светих лекара Козме и Дамјана у кругу Опште болнице Ваљево, што је данашњем сабрању у светињи која носи име заштитника лекарске професије дало посебно свечани тон. Свету Литургију је служио парох при болничком храму јереј Драган Станојевић, уз саслуживање јереја Дејана Трипковића, сабрата Храма Васкрсења Христовог, и ипођакона др Небојше Пакевића, као и појање певнице, предвођене појцем Милошем Матићем. У богослужењу је молитвено учествовао и др Предраг Драгутиновић, професор Православног богословског факултета у Београду, који је претходне вечери одржао предавање у Храму Васкрсења Христовог у оквиру Великопосног циклуса трибина.

У литургијској проповеди, јереј Дејан Трипковић је подсетио да је недеља „мали Васкрс“- дан сусрета са Богом и сусрета нас једних са другима, јер управо у недељу Господ Христос је васкрсао, победивши грех, смрт и ђавола.

Христос је наша једина нада у овоме свету. Ми се зовемо „хришћани“ по Њему, као ученици Његови, који су наследили Његове апостоле, који су били са Њим, сведочили Га и пренели до дана данашњег нама да живимо Христом и у Њему. Велика је радост када се на једном месту састане много хришћана који исто верују, исто мисле и живе истим животом. Данас је велика радост видети и велики број деце у овом храму, јер Христос је рекао:“Ако не будете као деца, нећете ући у Царство небеско…“ Да будемо једноставни као деца, искрени и добри као деца, јер деца носе најочуванији лик Божји у нама- рекао је отац Дејан Трипковић.

Указавши да је данас велика криза вере у искреност и доброту, вере у Бога Живог, Који је права истина, отац Дејан Трипковић је истакао да је важно да будемо искрени једни према другима,  да умножавамо своје таленте и да се боримо са својим слабостима. Искреност коју је имао човек из данашњег јеванђеља (Мк 9, 17- 31) да призна да је његова вера слаба и затражи помоћ од Господа је веома битна за нас, да и ми завапимо Богу у својим слабостима, да завапимо једни другима и молимо се једни за друге, истакао је проповедник.

Данашња прича, као и све јеванђељске приче, говори о духу заједнице, о духу љубави, духу хришћанском… Латинска изрека „Један хришћанин- ниједан хришћанин“ каже да једни без других не можемо бити хришћани. То су знали наши преци и велики подвижници као што је Свети Јован Лествичник, којег данас прослављамо- истакао је јереј Трипковић, узмоливши Господа да нам буде од помоћи да живимо једни за друге, да чувамо праве вредности и будемо као деца, јер само тако можемо ући у Царство Божје.

Ј. Ј.