Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља пачиста у Покровској цркви

Протојереј – ставрофор Милинко Јовић: Најважније је бити у близини Божјој

 

„Ништа није спасоносније за хришћанина, човека уопште, но да буде у присуству Божјем, под Његовим окриљем и у Његовој љубави“, снажна је порука, којом је протојереј – ставрофор Милинко Јовић увео у своју проповед бројни верни народ, који се у Недељу пачисту молитвено сабрао у Храму Покрова Пресвете Богородице. О томе нам говори и данашње Свето јеванђеље (Мк 2, 1- 12), у коме је описан долазак Господа Христа у кућу у Капернауму, у коју су Му болесног пријатеља четворица људи унела кроз кров. Видевши у њима веру, труд и љубав, Христос исцељује болесног им пријатеља. Истовремено, указао је прота Јовић, Господ види и пакост књижевика, чије негодовање прати опраштање греха и чишћење душе, које Христос чини болесном човеку.

Господ пере његову (болесника) душу од греха, узрочника сваке болести. Затим, човеку чисте душе даје оздрављење, исцељује му тело. Како је дивно, како је чудесно бити у присуству Господа Христа… Сваком створеном бићу то је најважније- да дође у близину, заштиту и окриље Божје, у љубав Божју- истакао је прота Милинко Јовић.

Господ је више пута прилазио човеку, о чему нам говоре бројни примери кроз историју људског рода до данашњег дана. Такође, људи су прилазили Господу преко проповеди апостола, Светих Отаца и мисионара. Данас, поручио је прота Милинко Јовић, ми хришћани имамо дужност да људе приводимо Господу и светој православној вери, а Он ће препознати наш труд и умножити плодове наше вере.

Светом Литургијом у најстаријем градском храму је началствовао протонамесник Бранко Чолић, уз саслуживање братства храма и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић.

Ј. Ј.