Литургије, Храм Светих Козме и Дамјана

Недеља пачиста у Храму Светих Козме и Дамјана

Јереј Драган Станојевић: У болници се најбоље види колико је важна узајамна вера за исцељење

Друга недеља Часног поста, Недеља пачиста, сабрала је бројни верни народ, посебно оне најмлађе у Храм Светих лекара и бесребреника Козме и Дамјана у кругу Опште болнице Ваљево. Свету Литургију је служио јереј Драган Станојевић, свештенослужитељ при овој светињи, уз саслуживање ипођакона др Небојше Пакевића и појање певнице. Свој печат богослужењу дали су и ученици Основне школе „Андра Савчић“ (њих 55), који су дошли са својим наставницама веронауке Данијеле Шибалић и Јеленом Јевтић да овде прославе данашњи празник.

У пастирском слову упућеном верном народу, јереј Драган Станојевић је подсетио на јеванђеља из припремних недеља (о Закхеју, митару и фарисеју и блудном сину), указавши да је на првом месту жеља оно што је потребно да бисмо задобили Царство Божје. Из ових прича закључујемо, навео је он, да је права и суштинска вера она која својим животом потврђује оно што говоримо, делатна вера. Данашње Свето јеванђеље (Мк 2, 1- 2) поручује да је потребна вера појединца, али и вера других људи. Тачније, узајамна вера нас и других људи неопходна је за спасење.

Колико је важна вера других људи за исцељење оног ко је болестан најбоље видимо управо на овом месту- болници. Колико је важан сваки човек који се бори за исцељење душе и тела онога ко је болестан и коме је потребна помоћ… Долазећи у болницу, наишао сам на једну јако лепу мисао, која гласи:“Човек је човеку лек.“ Схватио сам колико је важно да људи који леже у болници, имају подршку људи који раде у болници. Такође, схватио сам и колико је важно што ова установа има цркву, колико је важна улога Богочовека Христа и свих нас, Његових представника на земљи, ономе коме је исцељење потребно- рекао је отац Драган Станојевић.

У Светом јеванђељу видимо како Господ опрашта грехе човеку и исцељује га. Али, будући да је био одузет, он није могао доћи Господу без помоћи других људи, који су учинили труд, скинувши кров, и дошли Господу да за свог ближњег измоле спасење.

Улога свих овде запослених за оздрављење свакога је много битна. Такође, улога Христа, свештенослужитеља и свих нас је веома битна за исцељење душе и тела свакога коме је исцељење потребно. Као што знамо, човек је биће и душе и тела, те да би излечио своје тело, мора излечити своју душу и обрнуто. Дакле, не можемо раздвајати душу од тела, јер човек је целовито биће- истакао је отац Драган Станојевић.

У завршници беседе, он је појаснио учење светитеља којег данас прослављамо- Светог Григорија Паламе. Он се, рекао је јереј Станојевић, борио да докаже да нам се Христос даје и да је могуће сједињење са Њим по Његовим енергијама, дарованим на Светој Литургији и у Светом причешћу.

По завршетку литургијског сабрања, отац Драган Станојевић обишао је Одељење психијатрије, где је разговарао са људима који се налазе на лечењу и причестио их.

Ј. Ј.