Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља мироносица у Покровској цркви

Протонамесник Душан Алексић: Многе душе су постале као душе жена мироносица.

Светом Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Зоран Јаковљевић, уз саслуживање братства Храма Покрова Пресвете Богородице и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић Баба- Милкић.

Након Светог апостола Томе, чије је сведочење чуда Васкрсења Христовог прослављено прошле недеље, данас о томе сведоче жене мироносице, које су се прве удостојиле да виде Васкрслог Господа. Жене, које су показале више храбрости чак и од ученика Господњих, будући да су остале крај крста у часу Његовог страдања, а после погребења отишле на Његов гроб да изразе своју љубав према Њему, помазивањем светог Му тела, поучио је у литургијској проповеди протонамесник Душан Алексић о светим женама којима је Црква посветила другу недељу по Празнику над празницима.

Крај гроба, анђео Господњи им објављује победоносни догађај Васкрсења, уз благослов да радосну вест објаве апостолима, а убрзо им се и Сам Спаситељ јавља, те Марија Магдалина и жене мироносице са њом постају прве које су удостојене сазнања о догађају који је променио историју људског рода.

Од тада до данас, многе душе су постале као душе жена мироносица. То су све оне хришћанске душе, које су предане Господу Христу, слушају Његове заповести, живе по Његовом закону, извршавају Свето јеванђеље и гаје љубав према свом Учитељу. И данас, ми овде сабрани на Светој Литургији у овом храму, такође припадамо женама мироносицама, јер и ми верујемо да је Господ васкрсао и ономе што је показао преко Својих ученика и ових жена- рекао је отац Душан Алексић, уз молитву да сав род људски прими веру у Васкрслог Господа, јер само тако се осигурава живот вечни који је Господ даровао људима Својим славним Васкрсењем.

Светој Литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице је присуствовао велики број верники. Неки од њих, углавном најмлађи, примили су Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.