Догађаји, Храм Светих Козме и Дамјана

Недеља мироносица свечано обележена у болничком храму

Протонамесник Слободан Алексић: Жене мироносице су израз љубави материнске

У Храму Светих Козме и Дамјана друга недеља по Васкрсењу Господњем, посвећена женама мироносицама, традиционално је протекла у славској свечаности. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Слободан Алексић, уз саслуживање болничког духовника јереја Драгана Станојевића и ипођакона др Небојше Пакевића. Овогодишњи домаћини славе били су Јелена и Милош Бошковић, а колач за наредну годину су преузеле Мирјана Томић и Данијела Шибалић.

Сведоци Васкрсења Христовог данас су жене мироносице. Заједно са њима војници- стража коју је Понтије Пилат поставио крај гроба Господњег. Сведок је и камен којег није могао ниједан човек да помери, навео је у литургијској проповеди протонамесник Слободан Алексић. Подсетивши на јеванђељски запис о доласку жена мироносица до гроба, страх при указивању анђела Господњег и објаве Васкрсења Спаситеља (Мк 15, 43- 47; 16, 1- 8), отац Слободан Алексић је објаснио да се то осећање јавља човеку када му се отвори небо и када чује глас радости бесмртне и праве домовине, како је расуђивао Свети Владика Николај.

Није мала ствар видети једног бесмртника- анђела Божјег и чути глас из бесмртних уста. Ове жене (мироносице) су изашле и ћутале. Али, нису ћутале из страха, већ су ћутале из мудрости. Оно што су виделе, нису ишле и говориле незнабошцима, већ су отишле и рекле апостолима. Рекле су онима којима је требало рећи и као да нису рекле ништа никоме од оних којима није требало рећи и који су се бојали. Тако се завршила васкршња посета жена мироносица гробу Христовом- рекао је протонамесник Слободан Алексић.

Употпунивши проповед причом о жртви и љубави мајке грешног човека, коју је забележио Свети Владика Николај као образац љубави какву само Господ Христос има за људе, отац Слободан Алексић је истакао да сви треба да поштују мајке.

Страдања мајки за децу, телесна и душевна, слична су страдањим Христовим за сав род људски. Тешко да можемо схватити љубав Христову према људима, ако не познајемо љубав материнску којој је она најсличнија. Поклонимо се материнству, јер је свето, и свим матерама, јер су слика љубави Божје! Жене мироносице су израз љубав материнске. Ту љубав сви ми имамо и чувајмо је, негујмо и знајмо да је љубав жртвена и крстоносна према Богу и ближњем- закључио је проповедник.

Након Свете Литургије, свештеници су осветили славске дарове и преломили колач са овогодишњим свечарима, благосиљајући све учеснике сабрања, међу којима је највише било деце, као и увек на богослужењима у болничкој светињи.

Ј. Ј.