Литургије, Храм Покрова Пресвете Богородице

Малогоспојинска молитвена свечаност у Покровској цркви

Протонамесник Бранко Чолић: Угледајмо се на Пресвету Богородицу да би нас Господ Христос препознао!

 

Празник Рођења Пресвете Богородице традиционално свечано је облежен у Храму Покрова Пресвете Богородице. Светом Литургијом је началствовао протонамесник Бранко Чолић, уз саслуживање архијерејског намесника првог и вршиоца дужности намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, старешине најстарије ваљевске светиње јереја Величка Илића и више свештенослужитеља. Својим појањем богослужење је улепшао Црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилић, који Малу Госпојину прославља као своју крсну славу.

Пресвета Богородица је сасуд у који је Бог излио највише Своје благодати колико је се могло дати на земљи. Он Сам је ушао у њу и постао човек, навео је у празничној проповеди протонамесник Бранко Чолић. Указавши на записе старозаветних пророка да је свет пре доласка Христовог био очај и туга, те да, према речима цара Соломона „свима исто бива, без обзира на то какав је ко био човек јер нема наде после гроба“, отац Бранко Чолић је истакао да Рођење Пресвете Богородице показује да наде има, јер њиме је нестала туга са овог света и појавила се вечност.

Да није било Рођења Пресвете Богородице, не би се десио Божић, Васкрс и Јеванђеље Христово, које треба да постане програм нашег живота.  Била би туга и пакао на земљи. Њеним рођењем рај се вратио. Господ каже да је блажен онај који извршаа реч Божју. Када погледамо њен живот, видимо да је она та која је извршавала реч Божју од почетка живота. Она је била потомак цара Давида и првосвештеника Арона. То нам говори колико је важно да ми данас на земљи будемо Божји, јер бивајући на другој страни можемо да оштетимо себе и своју генетику и предамо је потомцима. Ту и јесте грех прародитеља који преносимо својој деци. Пресвета Богородица је имала најбоље што је човечанство могло дати- лозу цара Давида и великих и најмудријих људи-  поучио је отац Бранко Чолић о пореклу Назарећанке Марије, чија послушност Божјој вољи дарује људском роду све што данас имамо преко Светог јеванђеља, које су записали ученици Сина Божјег.

Пресвету Богородицу сматрамо Мајком целог света и читавог човечанства. Цео свој век је посветила Богу. Штитила је и штити све нас који јој прибегавамо. Многи градови су посвећени њој: Цариград, Београд, Смедерево, наш град и наш храм- поручио је протонамесник Бранко Чолић, закључивши да сви треба да се угледамо на све свете, да би и нас Христос препознао и Боомати била и наша мајка, наша заштитница, и водила нас Сину свом у вечности.

У години јубилеја- 30 година успшног стварања при Храму Покрова Богородичиног, Црквени хор „Хаџи Рувим“ прославио је празник своје небеске заштитнице. Са члановима хора, предвођеним духовником јерејем Драганом Станојевићем, славски колач је преломио архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић. Овогодишња домаћица славе била је Илијана Јефтић. Сабрање је завршено свечаном трпезом у парохијском дому.

Ј. Ј.