Догађаји

Одржани двадесети Госпојински сусрети у Ваљеву

Одржани двадесети Госпојински сусрети у Ваљеву

„Песма је говор анђеоски, а певање језик Царства небеског“, протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први.

Бити део Хаџи Рувим породице је, свакако, велики благослов и привилегија, изазов и част“, рекао је јереј Драган Станојевић, духовник Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“, домаћина Госпојинских сусрета који су, јубиларни, двадесети пут, одржани у суботу, 16. септембра 2023. године, у МШ „Живорад Грбић“ у Ваљеву. Поред домаћина, наступили су: Мешовити хор Храма Светог Василија Острошког са Бежанијске косе, под управом диригента Катарине Божић; Хор школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскин“ из Новог Сада и Омладински хор ЦЗНТК „Абрашевић“ из Ваљева под управом диригента Николине Нинић. Овом приликом додељене су и јубиларне награде трома члановима хора „Хаџи Рувим“, који су у његовом саставу од оснивања.

Овогодишњи Госпојински сусрети били су по много чему посебни за Мешовити црквени хор „Хаџи Рувим“ при Храму Покрова Пресвете Богородице. Хор је обележио тридесет година постојања, а град Ваљево му је, препознавши значај духовног певања, доделио награду града у области културе и уметности. Стога су поклоници црквене музике имали прилике да чују и вишеструко награђиване хорове из Београда и Новог Сада, али и недавно основан Омладински хор „Абрашевић“ који је ваљевску публику још почетком године одушевио на „Божићном сеоцету“. Пошто Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије није могао да присуствује концерту, у његово име се обратио протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први, који је истакао да је недовољно рећи хвала хористима Покровске цркве што годинама певају душом и срцем својим у славу Господа. „Желимо да њихова песма буде њихов препознати принос у изградњи Тела Христовог – Цркве, који ће Господ препознати и због којег ће их својим венцем наградити“, рекао је отац Дарко у уводном слову, док се јереј Драган Станојевић, духовник хора у последњих пет година, захвалио Епископу Исихију, свештенослужитељима Покровске цркве, граду Ваљево, Центру за културу, Музичкој школи, као и бројним појединцима који су помогли реализацију Госпојинских сусрета. Јасмини Радић, Зорану Пајићу и Николи Перишићу, члановима „Хаџи Рувим“ породице од оснивања, додељене су јубиларне награде, а гостујућим хоровима пригодни дарови, у знак захвалности што су ово септембарско вече обогатили квалитетном и разноврсном музиком.

М. М.