Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Свети цар и Константин и царица Јелена молитвено прослављени у Покровској цркви

Протојереј Бранко Чолић: Цар Константин је узор и образац свим потоњим владарима

У време цара Константина хришћана је било мало. Али, видевши у речи Христовој снагу која је недостајала Римском царству да опстане, те доживевши и лични призив у виду указивања Часног Крста на небу, цар Константин помаже да хришћанство постане душа тог великог царства, приближио је у литургијској проповеди протојереј Бранко Чолић лик и дело римског императора рођеног у српском Нишу, којег Црква, заједно са мајком му царицом Јеленом, препознаје и слави као искреног слугу и пастира стада Христовог.

Наредне године, указао је отац Бранко Чолић, хришћански свет прославиће 1700 година од Првог Васељенског Сабора у Никеји, којег је сазвао цар Константин, а на коме је дефинисан до данас познат Символ вере.

Цар Константин је узор и образац свим потоњим владарима. Само неколицина владара Источног Римског царства су постали светитељи, а ми имамо светородну лозу Немањића, у којој су скоро сви постали светитељи, јер су били верне слуге Божје, који су то што су владари схватали да они треба да служе Богу и свом роду- рекао је прота Бранко Чолић.

Подсетивши на расуђивања Светог Владике Николаја у делу „Рат и Библија“, проповедник је навео да „уколико владар једног народа није Божји и чини грехе против свега што је Божје, том народу неће бити добро“. О томе говоре примери неколико старозаветних владара који су, удаљавајући се од Бога, склапали савезе са злом и довели до страдања народа. Насупрот њима стоји цар Језекија, који се уздао само у Бога и спасао народ од непријатеља. „Уколико Бог не чува град, стражар узалуд не спава“, речи су псалмопојца Давида, које и данас треба послушати, јер „уколико ми не будемо имали Бога за савезника и не будемо били Његови, ниједна сила овог света неће нам помоћи“, истакао је отац Бранко Чолић.

Када видимо све што нам се десило у историји и осврнемо се на данашњи празник, можемо да закључимо да, ако желимо да опстанемо- морамо бити стадо Христово. Ако желимо да опстанемо, морамо се молити Богу за оне који би требало да нас воде. Ако нисмо задовољни њима, да знамо да ће, кад будемо ми били бољи, Бог послати много боље. Нису се тек тако појавили Карађорђе, Свети Кнез Лазар, Стефан Немања… Свети Владика Николај, Патријарх Варнава, Свети Сава… Када у себи, као цар Константин, доживимо виђење Бога и схватимо да само уз Њега можемо живети, на земљи и у вечности, онда ћемо променити себе и нашу земљу, учинити да овде буде Царство Божје- закључио је протојереј Бранко Чолић своје празнично слово.

Литургијско сабрање у Храму Покрова Пресвете Богородице је предводио архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, који је управо на данашњи празник 2016. године рукоположен у презвитерски чин десницом блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина у манастиру Светог цара Константина у селу Плужац.

Ј. Ј.