Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Недеља раслабљеног у Храму Покрова Пресвете Богородице

Протојереј-ставрофор Радомир Алексић: Реч Божја нас учи дуготрпљењу у невољама

Светом Литургијом је началствовао протојереј- ставрофор Драган Алексић, уз саслуживање братства храма, појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић Баба- Милкић.

„Данас у раслабљеном човеку видим мој народ, 38 година раслабљен, одузет, парализован… Тешко и једва се креће због грехова својих. Сагрешио је кад је живу веру прогласио за религију и почео да верује у идеологију и да се клања златном телету“, казао је у литургијској проповеди протојереј- ставрофор Радомир Алексић. Пронашавши вредну пажње аналогију између духовног стања српског народа од деведесетих година прошлог века наовамо са стањем у коме се налазио раслабљени човек у јеванђељском одломку о Бањи Витезди (Јн 5, 1- 15), он је навео да године пролазе у болу, патњи, сузама и страдању попут болести одузетости у којој је живео човек о коме приповеда Свети јеванђелист Јован. Он чека да га неко спусти у воду, прикован за одар без наде, јер „нема човека“. Чека чудо Божје, чека Светог архангела Михаила, чека Богочовека… Господ га види и обраћа Му се речима:“Хоћеш ли здрав да будеш?“ На одговор да нема човека, Господ му каже да узме одар и хода. Чудо исцељења раслабљеног је блиско повезано са Васкрсењем Христовим, јер Онај Који победи смрт има моћ да исцели одузетог, истакао је проповедник.

Данас је уједно празник и благовести и васкрсења за овог вишегодишњег страдалника и паћеника, јер су се на њему испунили реч Божја и јеванђеље Господње. Реч Божја је тајанствена, слојевита и дубока. Учи нас о смирењу, кротости и дуготрпљењу у нашим невољама. Учи нас да не гунђамо на Бога, кад нам дођу лоши и тешки дани. Учи нас да не проклињемо Бога и да не богохулимо- поучио је прота Радомир Алексић.

Господ Христос каже исцељеноме да иде и не греши више, да му се нешто горе не догоди. „Иди и не греши више“ Господ и нама поручује, објаснио је проповедник. Да не греши ни рука, ни нога, ни глава, ни душа… Послушајмо Господа свога, изађимо из мрака и ходајмо у светлости, а то значи да следимо Христово јеванђеље, испуњавамо Његове заповести и, према речима Аве Јустина Ћелијског, живимо у светим тајнама и врлинама.

Човек, уколико у тами ходи, у греху живи и нема заједницу са Богом. Грех у себи носи клицу смрти. Грехом се човек удаљи од Бога, губи своју боголикост и достојанство. Ружи икону Божју у себи, постаје плен лукавог. Раслабљени човек из данашњег јеванђеља представља сваког од нас појединачно и све нас скупа као народ. Зато, приклонимо главе, не очекујући од људи помоћ, већ чекајмо спасење од Господа Христа- закључио је отац Радомир Алексић литургијско слово у Недељу раслабљеног у Покровском храму.

J. J.