Догађаји, Храм Покрова Пресвете Богородице

Сретење у Храму Покрова Пресвете Богородице

Ђакон Душко Перић: Следимо речи истине које смо добили од Господа!

Празник Сретења Господњег свечано се празнује у целом православном свету и помињу се речи Праведног Симеона:“Сада отпушташ слугу својег…“Али, сваки човек у животу има свој празник Сретења, свој дан у коме ће се сусрести лицем у лице са Господом Христом и за сваког од нас тај дан је пресудан, навео је у сретењском слову ђакон Душко Перић на Светој Литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Тога дана, када се сретнемо са Господом, у Њему препознамо Спаситеља као што је препознао Праведни Симеон, када и ми Њему завапимо и молитвено се обратимо- то је дан нашег Сретења и почетак нашег преображења и спасења- рекао је отац Душко Перић.

Подсетивши на житије Праведног Симеона, који је чекао и молио се да се што пре испуни дато обећање, јављање анђела Господњег да иде у храм где ће Мати Божја донети дете Христа и прорицање распећа које старац тада казује Пресветој Богородици, ђакон Душко Перић је указао да је Господ Христос дошао да подигне све оне који поверују у Сина Божјег и Спаситеља света, а да обори фарисеје и садукеје који не буду поверовали. Такође, отац Душко Перић објаснио је старозаветно пророчанство о Рођењу Сина Божјег, којег ће „родити девојка“, а које је старца Симеона, као преводиоца списа са јеврејског на грчки језик, збунило и истовремено донело му глас анђела да ће у телу поживети док на руке не прими Сина Божјег.

Браћо и сестре, немојмо се трудити да створимо истину, већ следимо речи истине које смо добили од Господа, баш као што је то учинио Свети Симеон и сви светитељи које је Господ прославио. Тако ћемо бити спремнији за сусрет са Господом, Који нас води вечном животу- закључио је ђакон Душко Перић.

Светом Литургијом на Сретење је началствовао архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање братства најстаријег градског храма и појање певнице. Више верника је приступило Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.