Догађаји

Капела у Касарни „Војвода Живојин Мишић“ прославила свог небеског заштитника

Јереј Величко Илић: Угледајмо се на наше свете претке

Славећи Светог Владику Николаја, који је као пастир Христов војевао за Свето јеванђеље и свој, али и васцели хришћански род широм планете, у молитвеном дому касарне у којој данас стасавају нове генерације бранитеља отаџбине, част је сетити се светих предака који су положили животе за слободу и све вредности, којима је украшен човек као боголико биће. Било их је много у нашем роду, подсетио је у литургијској проповеди јереј Величко Илић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице на Светој Литургији, коју је служио на умрли дан Светог Владике Николаја у капели њему посвећеној у касарни, која носи име славног војсковође и савременика му Живојина Мишића.

Од Косовског боја, камена међаша српске историје, до данашњих дана било је много јунака, који су дали живот за нашу слободу. Сваки педаљ наше земље је заливен крвљу ратника и кнезова, који су стварали нашу државу и наша је света дужност да их се молитвено сећамо- поручио је отац Величко Илић.

Светој Литургији је присуствовао велики број официра и војника из ваљевског гарнизона. Честитајући славу, отац Величко Илић им је усрдно заблагодарио на труду и љубави са којом чувају капелу, која носи име Лелићког Златоуста.

Ј. Ј.