Догађаји

Црквени хор „Хаџи Рувим“ добитник Награде за достигнућа у области уметности и културе

Јубилеј овенчан признањем Града Ваљева

 

Дан Града Ваљева, 20. март, подсетник је на један од најважнијих историјских догађаја у Србији- ослобађање града на обалама Колубаре у Првом српском устанку, будући да су управо у овом делу Србије отпочеле неке од првих оружаних побуна и да су овдашњи народни прваци (кнезови Илија Бирчанин и Алекса Ненадовић) међу првима дали своје животе за слободу отаџбине од вишевековне власти Турака. Подсетник на славне претке и почетак развоја модерне српске државе, али и прилика да се они који данас у „ваљаној вароши“ стварају у различитим областима као најбољи препознају и награде. Традиционална свечана академија, и ове године, на празник града у Центру за културу окупила је бројне Ваљевце, како оне који данас у Ваљеву живе, тако и оне које је живот одвео у друга места, али са Ваљевом у срцу. Свечаност је отпочела химном Србије „Боже правде“, коју је извео Црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић- Бабамилкић, коме  је ове године припала Награда за достигнућа у области уметности и културе. Основан, сада већ, далеке 1993. Хор „Хаџи Рувим“, који ствара при Храму Покрова Пресвете Богородице, за протеклих тридесет година забележио је стотине успешних наступа широм земље и иностранства (Румунија, Мађарска, Словачка, Немачка, Аустрија…), те улепшао бројна богослужења и градске манифестације. Њихово вокално умеће и надахнуто извођење духовних, традиционалних и композиција савремених аутора овенчано је престижним признањима на фестивалима као што су „Мокрањчеви дани“ (трећа награда), Хорски дани у Трнави 2006. (Словачка), одакле су се вратили са првом наградом у категорији духовне и другом у категорији световне музике… Подсећања ради, хор су током ових тридесет година, духовно предводили протојереј Милорад Средојевић, протојереј- ставрофор Драган Алексић, протонамесник Бранко Чолић, док се данас о његовим члановима духовно стара јереј Драган Станојевић. Први диригент хора била је проф. Слађана Торбица. После ње, хор је певао под управом проф. Драгана Васиљевића, а од 2009. диригент је проф. Милица Степановић- Бабамилкић.

У години јубилеја вредног пажње, њихово прегалаштво препознали су и људи који воде град, што их веома радује, пре свега што награда указује на значај духовне музике и њеног хорског извођења, кажу диригент Милица Степановић- Бабамилкић и духовник јереј Драган Станојевић.

Награђени смо у години у којој прослављамо 30 година постојања. Након низа наступа и фестивалских признања, ова награда је круна нашег досадашњег рада. Поред тога што нас радује, она и обавезује на нове успехе, нове наступе и концерте. Њима ћемо се , након 2019. године, вратити „Маријиним степеницама“, концертом који смо годинама приређивали у Ваљевској гимназији. Такође, очекује нас и концерт духовне музике на празник Цвети, а јубилеј ћемо свечано обележити у оквиру Госпојинских сусрета црквених хорова, чији смо домаћини- најављује диригент Милица Степановић- Бабамилкић.

Поред Црквеног хора „Хаџи Рувим“, овогодишњи лауреати су: „Жилекс трговина“ Ставе у области привреде, др Радосав Вујић и Александар Лазаревић (пољопривреда), проф. разредне наставе Татјана Рељић (образовање и васпитање), ученик Музичке школе „Живорад Грбић“ Миливој Јовановић (стваралаштво ученика и студената), проф. Електротехничког факултета др Александра Крстић (наука и иновација), др Бранислав Јовановић (медицина и брига о здрављу), Алекса Филиповић и Марија Никшић (хуманост), КУД „Абрашевић“ (чување и неговање традиције), Предраг Лучић (информисање), Љиљана Ранковић (спорт) и Удружење фудбалских судија Ваљева (социјална заштита и хуманитарни рад), док су истакнути уметник и новинар Јован Маљоковић и Милош Јевтић добили специјална признања.

 

Ј. Ј.