ПНХЗ

Велика радост Великог четвртка у КПЗ Ваљево

Молитве и дарови ближњих

Прелазећи преко Голготе, треба да дођемо до славног васкрсења до ког је Христос дошао, да живимо наш живот богатећи се хришћанским врлинама: љубављу, смиреношћу, кротошћу и праштањем. Онда ћемо првобитни анђеоски лик са којим смо створени очистити од сваког греха и у општем васкрсењу, које нам је Христос Својим Васкрсењем показао, и ми васкрснути у вечној радости Царства небеског, неке су од поука које је протојереј- ставрофор Милинко Јовић упутио на Светој Литургији, коју је на Велики четвртак у Капели Светог Саве у Казнено- поправном заводу служио са духовником установе протонамесником Дејаном Трипковићем, уз појање богослова Марка Лаушевића.

Слику Царства небеског можемо докучити кроз Свету Литургију. Како је Христос данас овде присутан међу нама, тако је присутан и у Царству небеском. Како овде данас сија светлост свеће и кандила, тако сија и вечна божанска светлост Царства небеског. Како чујемо овде предивно појање, таква је и песма анђела у Царству небеском. Сабрање нас, верујућег народа, овде у храму јесте слика праведника у Царству небеском, а иконе око нас јесу слике светитеља у њему. Да бисмо се удостојили те вечне радости, треба да обогатимо душу светим врлинама, а оно што нас спутава и оптерећује душу и савест да се тога отарасимо- рекао је прота Милинко Јовић, благосиљајући учеснике литургијског сабрања у Капели Светог Саве КПЗ Ваљево.

Поред штићеника, Светој Литургији присуствовали су васпитачи, начелница Одељења за третман Наташа Стевановић и начелник безбедносне службе Раде Тимотић, као и чланови Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“ и Удружења „Загрљај“. Традиционално, богомољачко братство и „Загрљај“, и ове године, штићенике установе обрадовали су васкршњим јајима. Даривано је 700 комада јаја, која су украсили чланови „Загрљаја“ уз помоћ пријатеља, међу којима су ове године били и штићеници КПЗ Ваљево.

Ј. Ј.